1.9 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să scadă în UE, în ciuda faptului că anumite state au revenit parțial la energia pe cărbune

Revenirea la cărbune nu a avut efectul scontat

Noi date sugerează că revenirea la energia pe cărbune în anumite zone ale Europei nu a influențat progresele puternice înregistrate de UE în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Statisticile confirmă faptul că îngrijorările Uniunii Europene cu privire la angajamentele climatice sunt nefondate, chiar dacă războiul din Ucraina a determinat o regândire cu privire la sursele de energie în unele zone.

Astfel, conform Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), emisiile de gaze cu efect de seră din luna noiembrie au fost la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, la fel ca și consumul de gaze, carbonul din energie și generarea de energie din combustibili fosili. Trebuie avut, însă, în vedere faptul că luna noiembrie a fost una mai caldă, iar consumul din decembrie poate duce la arderea mai multor cantități de cărbune și gaz. Conform specialiștilor în domeniu, temperaturile mai blânde din noiembrie au dus la o reducere cu 6% a cererii de gaze în afara sectorului energetic, în timp ce cererea reală a scăzut cu 26%.

În sectorul energetic, temperaturile mai ridicate din noiembrie au contribuit cu aproximativ 2% în scăderea cu 12% a cererii.

Agenția a mai precizat că Germania a ratat obiectivele de reducere a consumului de gaze.

Lauri Myllyvirta, analist și autor al raportului, e de părere că datele confirmă foarte clar că acuzațiile la adresa Uniunii Europene de retragere a angajamentelor climatice sunt greșite.

A existat o percepție foarte răspândită că Europa dă înapoi în privința schimbărilor climatice, din cauza războiului din Ucraina. Au fost frecvente remarci în acest sens la COP27, când s-a spus că Europa se întoarce la cărbune. Nu este cazul, a existat o interpretare greșită a consumului de cărbune”, a spus el.

După ce a fost declanșat războiul din Ucraina și resursele din Rusia au început a fi sancționate de Occident, mai multe țări, inclusiv Polonia și Germania, au căutat o revenire parțială la arderea cărbunelui pentru generarea de energie, mai ales după ce prețurile la alte surse de energie au început să crească. Cele două țări au folosit mai puțin cărbune decât în urmă cu un an. Doar Finlanda a folosit mai mult.

Cu toate acestea, în noiembrie 2022, Uniunea Europeană în ansamblu a folosit mai puțin cărbune decât în aceeași lună a anului 2021 și decât în aceeași lună a ultimilor 30 de ani.

Reduceri semnificative și în cazul energiei nucleare

În ceea ce privește energia nucleară, Germania și Franța au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește reducerea producției, prima dintre ele înregistrând o creștere a producției de energie bazată pe eolian și solar. În schimb, Franța și-a redus substanțial cererea de energie.

Totul este condiționat de vreme. Dacă avem o perioadă mare de frig, vom avea mai multe arderi”, a mai spus Myllyvirta.

Chiar și așa, conform informațiilor avute până la acest moment, tendința pare că se menține și în luna decembrie, în ciuda temperaturilor destul de scăzute în multe zone ale Europei.

Tendința de bază, puternic îndepărtată de combustibilii fosili

Lauri Myllyvirta a mai spus că transformarea energiei Europei din acest an a arătat că tendința de bază a fost puternic îndepărtată de combustibilii fosili.

„Dacă cineva ar fi spus în urmă cu un an că Europa aproape se va desprinde de dependența de combustibilii fosili ruși în 10 luni, ar fi fost considerat nebun. Suntem destul de aproape de acest lucru, iar asta e remarcabil”, a spus Myllyvirta.

Guvernele ar trebui să încerce să-și protejeze cetățenii cei mai vulnerabili de efectele periculoase ale creșterii prețurilor la energie. Europa ar putea merge mai departe în ruperea totală de energia rusă de combustibilii fosili în general, dar acest lucru ar trebui gestionat echitabil, a mai spus Myllyvirta.

„Este regretabil că atât de mult din această reducere a utilizării combustibililor fosili s-a produs prin prețuri ridicate, care creează un impact social și economic major”, a spus Myllyvirta, conform The Guardian.

spot_img
Latest news
știri