3 miliarde de copaci, plantați în Uniunea Europeană

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Comisia Europeană are în vedere plantarea a 3 miliarde de copaci în Uniunea Europeană.

Comisia a prezentat recent strategia sa, parte a planului climatic, pentru absorbția a mai multor gaze cu efect de seră din atmosferă și încurajarea biodiversității. Astfel, printre măsuri, executivul european susține plantarea a 3 miliarde de copaci și acordarea de stimulente financiare pentru proprietarii de păduri, în vreme ce monitorizează pădurile existente, transmite Bloomberg.

Blocul comunitar propune folosirea Politicii Agricole Comune pentru scheme de plăți acordate proprietarilor de pădure, în vreme ce monitorizează pădurile existente, care reprezintă aproape două cincimi din continent. Comisia Europeană plănuiește de asemenea să planteze 3 miliarde de copaci care ar trebui să absoarbă mai mult dioxid de carbon din atmosferă, mai arată sursa citată.

În momentul de față, cei care sunt implicați în industria de exploatare a lemnului se opun, fiind îngrijorați de ce ar putea însemna restricțiile mai dure pentru industria de 640 de miliarde de euro care angajează aproape 3,6 milioane de oameni.

Oamenii de știință de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene au avertizat că cererea în creștere pentru produsele din cherestea riscă să destabilizeze obiectivele climatice ale Europei prin afectarea unui important bazin de extracție a carbonului

Ambiția privind mediul poate merge mână în mână cu prosperitatea economică. Pădurile sunt și plămânii societății și ai economiei noastre: asigură traiul în zonele rurale, oferă produse esențiale pentru cetățenii noștri, și au o valoarea profund socială prin natura lor”, a spus Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură.

O parte dintre cele 3 miliarde de copaci va fi plantată în orașele europene și pe câmpurile agricole, a declarat un oficial înalt al UE. WWF Europe a salutat efortul Comisiei de a întări protecția pădurilor, însă a criticat strategia pentru că omite un set obligatoriu de criterii de monitorizare care ar determina dacă o pădure este gestionată în mod sustenabil.

3 miliarde de copaci, plantați în UE, până în anul 2030

În cursul lunii iulie, Comisia Europeană lansa această  nouă strategie forestieră, prin plantarea 3 miliarde de copaci, până în 2030.

Printre principalele pachete de măsuri ale noii strategii UE se numărau reducerea cu cel puțin 55% până în 2030 și neutralitatea climatică la nivelul statelor membre până în anul 2050.