Statul român nu reușește să armonizeze legislația națională, astfel încât să gestioneze deșeurile în favoarea Mediului și a sănătății publice. Se „stăduiește” să rămână în contradictoriu cu Directivele Uniunii Europene, modificând continuu legislația.
Recent, Parlamentul European a anunțat că așteaptă propuneri din partea tuturor țărilor membre UE, cu privire la restricționarea exporturilor ilegale de deșeuri. Mai mult decât atât, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a menționat că dorește reguli mai stricte pentru magazinele second-hand, întrucât cele mai multe deșeuri ajung în România „mascate” sub articole de îmbrăcăminte și de încălțăminte.
Astfel, cazurile de „import” nelegal al deșeurilor, sunt constatate de Garda Națională de Mediu. Cu toate acestea, oficialii acestei instituții au cerut deschiderea unui nou punct vamal, în Portul Brăila, pentru intrarea deșeurilor în România. Instituția susține că măsura este necesară pentru eliminarea dificultăților apărute în desfășurarea activității în punctele de trecere a frontierei de stat.
Cu gunoiul în Port. Primarii nu știu unde să mai depoziteze gunoiul, dar (…) instituțiile de Mediu vor punct vamal special pentru importul de deșeuri
De altfel, Garda de Mediu își susține această cerere către Ministerul Mediului, de a deschide punct vamal în Portul Brăila, urmare a petițiilor agenților economici, mai exact, din partea organizațiilor care se ocupă cu reciclarea și valorificarea deșeurilor. Ei s-au plâns, în repetate rânduri, că ă portul Brăila nu este precizat ca și punct de frontieră de intrare –ieșire din România a deșeurilor. Din acest motiv, relațiile comerciale cu exportatorii ar fi grav afectate. În plus, au invocat și necesitatea administrației publice locale de a încasa taxele aferente acestor „intrări-ieșiri” de deșeuri.
Evident, din punct de vedere economic, cererea societăților care fac reciclare este justificată, toată lumea lucrează(și) pentru bani, însă, reciclarea deșeurilor trebuie făcută și pentru români, nu doar pentru statele care exportă gunoi în țară, deoarece taxa de depozitare este mult mai mică în comparație cu a lor.
După cum ȘtireaVerde a mai relatat, România nu stă bine deloc la capitolul depozitare și reciclare deșeuri, iar România s-ar putea alege cu amenzi uriașe din partea Comisiei Europene din aceste motive.
Urmează ca Guvernul să decidă dacă va da sau nu curs acestei cereri, pentru deschiderea unui punct vamal în Portul Brăila. Proiectul de Ordin poate fi consutat aici.
Introducerea deşeurilor pe teritoriul României, import şi transfer pe piaţa UE, este permisă, pe bază de notificare, doar în scopul valorificării, în instalaţii autorizate de către autorităţile publice competente.