5.6 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Calitatea Apei din România s-a îmbunătățit. Suntem însă departe de standardele europene

Calitatea apei din România s-a îmbunătățit, dar tot suntem departe de standardele Europene

Administrația Națională a Apelor Române a făcut o analiză din care reiese că în ultimii 10 ani calitatea apei din România s-a îmbunătățit. Vorbim aici și despre râuri și alte ape curgătoare. Raportul de îmbunătățire pe care l-au constat cei de la ANAR este de 10% din ceea ce a fost evaluat, respective 850 de corpuri de apă, adică 38.874 km de râu, scriu cei de la ZF. Aproximativ 66% dintre apele de suprafață se află într-o stare bună, asta înseamnă că pot susține ecosisteme acvatice. Chiar dacă s-a înregistrat acea îmbunătățire în ultimii 10 ani, există totuși necesitatea ca aceste lucruri să treacă la un alt nivel și calitatea apelor să fie și mai bună. “Dacă privim evolutiv, datorită investiţiilor din domeniul sistemelor de alimentare şi colectare centralizată a apelor, calitatea apelor de suprafaţă s-a îmbunătăţit în ultimii zece ani cu aproximativ 10%.

Este doar o estimare, standardele europene sunt mai restrictive

Aceasta este doar o estimare, pentru că monitorizarea apelor şi evaluarea calităţii apelor la standardele europene de calitate au devenit mult mai restrictive prin raportare la aceeaşi perioadă “, au scris, pentru sursa citată reprezentanţii ANAR. “Spre exemplificare, menţionăm corpurile de apă – râuri, unde s-a constatat, la nivel naţional, că 68,93 % din corpurile de apă sunt în stare ecologică bună, bazinele/spaţiile hidrografice Jiu, Mureş şi Siret situându-se peste media la nivel naţional.“ Rămâne totuși întrebarea ce se întâmplă cu celelalte aproximativ 40% dintre râurile unde lucrurile stau prost la calitatea apei.

Poluarea de suprafață provine de la gospodării

„Poluarea apelor de suprafaţă este cauzată în special de sursele de poluare puncti­forme şi difuze potenţial semnifi­cative. Din principalele surse de poluare puncti­forme a apelor din România monito­rizate la nivel naţional în anul 2021, 62,92% provin din evacuările de ape uzate ale marilor aglomerări urbane, iar 23,28% sunt reprezentate de evacuă­rile de ape uzate provenite din activităţile industriale, cum ar fi producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, apă caldă, industria metalurgică sau de construcţii metalice, industria extractivă.“ Iar acolo unde vorbim despre poluare de suprafață lucrurile sunt simple. Aceasta provine de la locuințele care nu au canalizare și depozitarea improprie a gunoiului.

spot_img
Latest news
știri