3.3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Indonezia lăsată fără copaci pentru a face loc minelor de nichel

Oamenii din Indonezia sunt disperați din cauza minelor de nichel care le poluează pământul.

Foarte mulți oameni din Indonezia se plâng că nu mai pot obține bani din diferitele fructe ale copacilor pentru că aceștia din urmă au dispărut. Mulți săteni din Wawonii, Indonezia se găsesc în această situație imposibilă, potrivit Euronews. Royani este o femeie care s-a bazat pe cultivarea de cuișoare pentru veniturile ei. Până când a fost „devastată” să descopere că o zonă întreagă de copaci fusese dărâmată pentru a face loc exploatării nichelului. Nichelul este una dintre componentele principale ale bateriilor pentru vehicule electrice (EV), printre multe alte utilizări. UE împinge statele membre să treacă rapid la vehiculele electrice pentru a reduce volumul mare de emisii a vehiculelor cu motor cu combustie. Dar vehiculele electrice au un cost pentru comunități, mai ales în țările în curs de dezvoltare, de unde sunt extrase materiale. Iar efectele asupra mediului sunt devastatoare. Indonezia este cel mai mare producător de nichel din lume.

Solul Indoneziei contaminat

Linia de coastă Sulawesi, în sud-estul țării, a suportat cea mai mare parte a distrugerii mediului din mine. Solul contaminat din minele de nichel – inclusiv unul al firmei de stat PT Aneka Tambang Tbk (Antam) – curge de pe dealuri atunci când plouă. A transformat apele de coastă ale Oceanului Pacific într-o culoare roșu intens. Într-un sat din regiunea Pomalaa a insulei, casele cu piloni stau deasupra nămolului roșu-ruginiu, unde copiii înoată în apele tulburi. „Când nu erau mine, apa nu era așa. Era curată”, spune săteanul Guntur. Pescarii au suferit și de impactul poluării cu nichel, fiind nevoiți să călătorească din ce în ce mai departe pentru a-și găsi capturile zilnice. „Suntem doar capabili să supraviețuim”, spune pescarul Asep Solihin, care a fost implicat în proteste împotriva proiectelor miniere.

Conflicte între localnici și mineri

„Le-am îndreptat maceta spre fețele. Le-am spus: „Dacă zgâriați acest pământ, capete vor zbura, vom apăra acest pământ până la moarte'”, spune Royani, relatând o întâlnire recentă cu unii dintre mineri. Ea este una dintre numeroasele femei care ripostează pentru a încerca să împiedice curățarea mai multor terenuri pe insula Wawonii. Confruntându-se cu perspectiva de a-și pierde pământul și mijloacele de trai, aproximativ o duzină de săteni Wawonii veghează, pe rând, dintr-o colibă ​​înconjurată de cuișoare, așteptând infractorii. Royani a spus că dorește să protejeze nu doar pământul familiei sale de alte încălcări, ci și pământul vecinilor ei. Mai mulți protestatari din Wawonii au fost reținuți după ce disputele funciare au declanșat demonstrații, revolte și, în unele cazuri, confruntări armate.”Voi continua să lupt pentru a ne apăra zona.”

Fermierii nu vor să renunțe la pământul lor

Hastoma, un cultivator de nucă de cocos în vârstă de 37 de ani, a declarat că a fost reținut pentru 45 de zile anul trecut, după ciocnirile dintre săteni și mineri. Alți săteni au blocat vehiculele minerilor și au incendiat echipamente grele, în timp ce unii i-au ținut ostatici pe mineri, reținându-i cu frânghii până la 12 ore. „Dacă tac… locul unde locuim va fi distrus”, spune Hastoma, adăugând că două hectare din pământul lui au fost confiscate după eliberare. „Voi continua să lupt pentru a ne apăra zona”. Dar fermierii se confruntă cu adversari formidabili. Creșterea cererii globale de metale utilizate în bateriile litiu-ion și oțel inoxidabil a împins economiile importante precum China și Coreea de Sud, alături de gigantul de mașini electrice Tesla și compania minieră braziliană Vale, să își concentreze eforturile asupra Indoneziei. Zeci de fabrici de procesare a nichelului piperează acum Sulawesi – una dintre cele mai mari insule ale lumii – și au fost anunțate multe alte proiecte.

spot_img
Latest news
știri