15 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

Depozitul de deșeuri industriale periculoase din județul Bacău își încheie activitatea

Termenul estimat pentru închiderea depozitului este anul 2027

Ministrul Mediului a precizat că depozitul de fosfogips al fabricii de îngrășăminte Amurco din județul Bacău va fi ecologizat cel târziu până în 2027.

În același context, în data de 11 apirilie, Laurențiu Neculaescu, președintele AFM a semnat contractul de servicii privind închiderea și reabilitarea depozitului de deșeuri industriale periculoase de fosfogips din Bacău.

Cele 5.7 milioane de tone de reziduuri existente în depozitul de deșeuri industriale periculoase vor fi încapsulate

Prin această acțiune, poluarea mediului va fi redusă, iar comunitatea va putea recupera zona, care poate fi refolosită conform reglementărilor sanitare.

Astăzi, am făcut un pas concret pentru a eradica mulți ani de indiferență a unor entități, care nu au considerat obligațiile de protecție a mediului drept o prioritate. Dacă vrem să avem grijă de sănătatea cetățenilor, trebuie să luăm mult mai în serios problemele de mediu”, a explicat ministrul Mediului.

Președintele AFM a fost prezent la Bacău, unde a semnat contractul pentru actualizarea Studiului de fezabilitate, a serviciilor de proiectare, a documentațiilor de atribuire și asistență tehnică pe durata execuției lucrărilor pentru proiectul ”Închidere și reabilitare depozit de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău”.

Laurențiu Neculaescu: ”După mulți ani în care s-au căutat soluții pentru închiderea haldei de fosfogips, acum avem o perspectivă clară în ceea ce privește ecologizarea și închiderea acesteia”

Potrivit declarațiilor oferite de Președintele AFM, Administrația Fondului pentru Mediu a fost desemnată să închidă acest depozit neconform, astfel că instituția va depune toate eforturile și va duce la îndeplinire acest deziderat comun și sperăm ca în 2027 să fie finalizate lucrările de închidere.

Această investiție va aduce beneficii populației din zonă, întrucât închiderea depozitului va elimina o sursă imensă de poluare și, totodată, țara noastră va evita sancțiunile din partea instituțiilor europene”, a declarat Laurențiu Neculaescu.

Latest news
știri