4.1 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Germania închide în aprilie și ultimele centrale nucleare

Chiar dacă se închid și ultimele centrale, dezbaterile legat de energia nucleară sunt în continuare aprinse in Germania.

Germania a decis ca pe 15 aprilie, să își închidă ultimele centrale nucleare rămase, marcând sfârșitul incursiunii de peste 60 de ani a țării în energia nucleară și a unei perioade lungi de cooperare franco-germană. În 1961, prima centrală nucleară din Germania, o mică centrală de probă numită Kahl, a început să furnizeze energie rețelei. Au urmat ani de expansiune rapidă, dar s-a dezvoltat o contracultură cuprinzătoare, care a culminat cu înființarea Partidului Verzilor din Germania. Dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011 a dat glasul pentru energia nucleară în Germania, cea mai mare demonstrație antinucleară organizată vreodată. Atunci  s-au reunit aproximativ 250.000 de oameni.

Luni de zile centralele au funcționat în regim de urgență

Pe 30 mai, guvernul german condus de cancelarul conservator Angela Merkel a anunțat un plan de a închide toate reactoarele nucleare până în 2022. Pe 15 aprilie, ultimele trei reactoare rămase vor fi oprite. „Centralele nucleare acum vor fi demontate mai devreme sau mai târziu”, a declarat vicecancelarul Robert Habeck pentru RND pe 9 aprilie. De luni de zile, centralele funcționau în regim de urgență. Deoarece barele de combustibil erau strânse pentru orice energie rămasă, iar criza energetică din Europa a amânat închiderea lor planificată la sfârșitul anului 2022 cu câteva luni. Ultimele reactoare nucleare din Germania au alimentat 70 de gigawați-oră pe zi în rețea, acoperind aproximativ 3 până la 7% din cererea germană de energie electrică, în funcție de momentul zilei.

Dispute aprinse pe energia nucleară

Energia nucleară a fost mult timp un subiect care aprinde dezbaterea publică în Germania, stârnind critici atât din partea liberalilor, cât și a conservatorilor, în timp ce politicienii verzi tind să salute eliminarea treptată. „Eliminarea treptată este mai presus de toate o intrare finală: într-o aprovizionare cu energie sigură, cu risc scăzut, accesibil și curat – în era surselor regenerabile”, a declarat șefa Partidului Verzilor Ricarda Lang. Liberalii insistă că energia nucleară este necesară pentru a asigura o aprovizionare suficientă cu energie. Publicul german este împărțit la mijloc, deși energia nucleară a câștigat teren în ultimii ani din cauza crizei energetice. Potrivit unui sondaj recent, 52% dintre germani sunt în favoarea extinderii duratei de funcționare a nucleare, în timp ce 37% resping ideea. Dar îndepărtarea Germaniei de la energia nucleară a afectat și relația din inima Europei, duoul franco-german.

spot_img
Latest news
știri