6.5 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

România vrea să tripleze numărul de urși care vor fi uciși

Executivul României a găsit soluția pentru a controla suprapopulația de urși

Guvernul Românieii a propus ca numărul de urși care ar trebui sacrificați să se tripleze tocmai pentru a încerca să controleze suprapoluția speciilor protejate. Doar că acest lucru nu a făcut altceva decât să stârnească furia grupurilor ecologiste. Propunerea se bazează pe o estimare recentă a Ministerului Mediului, care estimează numărul de urși din țară la aproximativ 7.500 până la 8.000. Un număr tot mai mare de confruntări cu oamenii a stimulat și propunerea. Din 2016 până în 2021, România a înregistrat 154 de atacuri de urși, care s-au soldat cu 14 morți și 158 răniți, a precizat ministerul. Propunerea ar putea vedea până la 426 de urși împușcați și uciși, față de 140 de persoane anul trecut. Ursul brun se numără printre cele 1.200 de specii protejate de directiva privind habitatele a Uniunii Europene.

România a interzis vânătoarea de trofee, dar a permis uciderea urșilor deranjanți

România a interzis vânătoarea de trofee în 2016, dar a permis uciderea a sute de așa-numiți „urși deranjanți” printr-un sistem de derogări. Pe lângă „personalul tehnic de specialitate”, vânătorii vor avea voie să împuște animalele conform noilor reguli. La începutul acestei luni, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a apărat propunerea „pentru că au murit prea mulți oameni, pentru că am plătit prea mulți bani în compensații, pentru că atacurile sunt în creștere și este de datoria noastră să protejăm viața umană”. Un susținător de multă vreme al gestionării populației de urși, inclusiv prin împușcare, Tanczos a spus că „extracția” se va face conform unor linii directoare și monitorizare stricte.

Grupurile ecologiste avertizează că riscăm o nouă procedură de infrigiment.

Grupurile ecologiste au denunţat propunerea, numind-o o autorizare a unui sezon deschis pentru vânătoarea de trofee. Propunerea „riscă să introducă o nouă procedură de infringement împotriva României pentru nerespectarea directivelor europene care protejează strict această specie”. A spus Greenpeace România, numind-o „o propunere cinică de rezolvare a managementului urșilor prin vânătoare comercială”. România este cunoscută de mult timp ca având cea mai mare populație de urși din Uniunea Europeană, cu aproximativ 6.000 de animale. Dar experții au avertizat că numărul real de urși care cutreieră Carpați rămâne necunoscut, spunând că țara folosește o metodă învechită de numărare a speciilor.

spot_img
Latest news
știri