9 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

New York, primul stat care interzice aragazele și cuptoarele pe gaz în clădirile noi

New York a devenit primul stat din SUA care a interzis gazul natural și alți combustibili fosili în majoritatea clădirilor noi, conform BBC.

Legea, inclusă în legislația bugetară, a fost adoptată marți în parlamentul controlat de democrați. Se speră ca măsura să încurajeze utilizarea unor aparate mai ecologice, cum ar fi plitele cu inducție.

Conform legii din New York, clădirile noi sub șapte etaje trebuie să folosească electricitate pentru încălzire și gătit până în 2026. Regula se aplică până în 2029 pentru clădirile mai înalte de 7 etaje.

De menționat că interdicția nu se aplică unităților de producție, restaurantelor, spitalelor și spălătoriilor auto.

Victorie a activiștilor pentru climă în New York

Măsura a fost privită ca o victorie de activiștii pentru climă. În plus, există experți care spun că gazele naturale afectează și sănătatea respiratorie. Se pare că aragazele emit poluare cu oxid de azot.

Au existat, însă, și voci împotrivă. Republicanii din stat au condamnat această mișcare, argumentând că limitează libertatea de alegere a consumatorilor. Opoziția republicanilor se bazează și pe faptul că gazul este mai ieftin decât electricitatea.

Acest lucru „va crește facturile la utilități și va crește costurile locuințelor”, a spus liderul republicanilor din Senatul New York, Robert Ortt.

Potrivit Administrației de Informații Energetice din SUA, trei din cinci locuințe din New York se bazează pe gaz natural pentru încălzire. În același timp, doar una din șapte utilizează electricitate.

Măsuri similare și în alte state

New York a fost al șaselea consumator de gaze naturale din SUA în 2020. Un proiect de lege din 2019 impune statului să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050 la 85% sub nivelul din 1990.

De asemenea, California și Washington au folosit legislația din construcții ca o modalitate de a favoriza consumul de electricitate în detrimentul gazului.

De cealaltă parte, aproximativ 20 de state, precum Arizona și Texas, au oprit municipalitățile să adopte interdicții privind gazele naturale.

În plus, interdicția din New York s-ar putea confrunta cu provocări legale. O Curte de Apel din SUA pentru al 9-lea Circuit a anulat recent o interdicție a gazului în Berkeley, California.

spot_img
Latest news
știri