Ziua Mondială a Igienei Mâinilor este marcată la data de 5 mai și promovează, la nivel global, importanța igienei mâinilor.
În egală măsură, ziua reprezintă o oportunitate de a promova și de a susține acțiunile necesare pentru a preveni infecțiile asociate asistenței medicale și pentru a îmbunătăți sănătatea publică.
Institutul Național de Sănătate Publică susține că spălarea corectă și frecventă a mâinilor poate preveni aproape 70% din infecțiile asociate asistenței medicale
Potrivit medicilor și specialiștilor, aproape 30% din afecţiunile diareice și 20% din infecțiile respiratorii pot fi prevenite prin igienizarea corectă a mâinilor.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de minim 20-30 secunde, iar dacă murdăria este vizibilă, spălarea ar trebui să dureze minim 30-40 de secunde.
Ziua Mondială a Igienei Mâinilor este susținută de organizații medicale, care încurajează personalul medical să își spele mâinile înainte și după fiecare interacțiune cu pacienții
În plus, există campanii care încurajează și publicul larg să își schimbe obiceiurile nesănătoase, cum ar fi spălatul mâinilor după ce merg la toaletă sau după ce se întorc acasă de la cumpărături.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor este o oportunitate de a educa oamenii despre importanța spălării mâinilor și despre modul corect de a face acest lucru.
În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății organizează sesiuni și campanii de conștientizare prin intermediul media, al afișelor și al spoturilor publicitare.