-2.4 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Exclusiv: În România se fură codrul ca-n codru sub ”stricta supraveghere” a autorităților.

Dosarele penale sunt lăsate să zacă în sertare, chiar și cele cu infracțiuni flagrante. Aproape 80% dintre ele sunt cu autor necunoscut și nimeni pare deranjat de situație

Unul dintre motivele pentru care România rămâne fără păduri este și modul în care se fac anchetele legat de furtul de lemne.

Ultimul raport al Inspecției Judiciare, care a investigat modul în care procurorii instrumentează astfel de dosare, este șocant.

Din cele 26.953 de dosare înregistrate la nivel national legat de acestă infracțiune, aproape 80% adică 20.230 au rămas cu autor necunoscut.

Fără ca cineva să poată fi tras la răspundere penală pentru jafurile din păduri. Dosare care zac prin sertare de mai bine de doi ani și asupra cărora nimeni nu face nimic.

Dosare care nici măcar nu au fost trecute în evidența pasivă și multe alte astfel de cazuri arată indolența autorităților când vine vorba despre furtul de lemne.

Infracțiuni flagrante lăsate să zacă în sertare


Nici măcar atunci când sunt constatate faptele chiar de către autorități nu se reușește trimitere în
judecată a dosarelor.

Un astfel de caz este la Parchetul Judecătoriei Sebeș, unde sunt investigate infracțiuni flagrante de furt de lemne. Iar dosarul este lăsat în sertar, fără ca nimeni să fie audiat, fără ca actele de urmărire penală să fie făcute.

De altfel, urmărirea penală nici măcar nu era începută contra persoanelor în cauză. De asemenea, ”au fost identificate dosare la limita unei vechimi de 5 ani de la sesizare vizând infracțiuni flagrante și cu suspect în cauză (PJ Brașov). Sau dosare vizând infracțiuni flagrante la limita unei vechimi de 2 ani, fără suspect în cauză(PJ Sf. Gheorghe)”, rețin Inspectorii Judiciari.

Practic nici aceste dosare cu suspecți cu tot nu au putut fi trimise în judecată, la ani buni de la săvârșirea infracțiunii.

Dosare în care nu s-a efectuat nici măcar un act de urmărire penală

În partea de Nord a țării unde se fură constant lemne din pădure, situația este dezastruoasă. La
Parchetele Huedin, Sighetu Marmației și Bistrița au fost găsite dosare cu autor necunoscut în care nu s-a efectuat niciun act de urmărire penală.

Ba mai mult la Parchetul Vișeu de Sus se constată că marea majoritate a dosarelor mai vechi de 2 ani, sunt lăsate în nelucrare și zac prin sertare.

De asemenea, la aceeași unitate de parchet au fost identificate dosare mai vechi de 2 și de 5 ani cu autor cunoscut și urmărire penală in personam în care nu s-a lucrat ritmic.

Moldova, paradisul hoților de lemne


Zeci de Parchete din Moldova au lăsate sute de dosare în nelucrare. Inspectaorii au constatat că ”la nivelul PJ Onești, PJ Buhuși, PJ Tg. Bujor, PT Vrancea, PJ Panciu, PJ Adjud, PJ Suceava, PJ Gura Humorului, PJ Câmpulung Moldovenesc, PJ Dorohoi, PJ Pașcani, PJ Vaslui, PJ Turnu Măgurele au fost identificate dosare în care, actele de urmărire penală fie au fost efectuate în mod sporadic, fie nu au fost furnizate datele la care s-au efectuat actele de urmărire penală.

În unele a fost doar înșiruită tipologia actelor de urmărire penală (audiere martor, PV investigații, PV CFL ).

La nivelul PJ Bacău toate dosarele vizând infracțiuni silvice sunt dosare cu autor necunoscut, unele dintre acestea au fost trecute în evidența pasivă la scurt timp de la data sesizării” au scris inspectorii judiciari.

Iar la Reșita există dosare chiar și din 2001 în care nu s-a lucrat nimic.

Șefii parchetelor vor verifica lunat situația dosarelor

Inspectorii judiciari spun că se impune verificarea lunară de către procurorii cu funcție de conducere a situației cauzelor mai vechi de 2 ani. Și exercitarea unui control operativ curent riguros asupra activității procurorilor în aceste cauze. De asemenea ei vor monitoriza situația dosarelor mai vechi de doi ani.

spot_img
Latest news
știri