0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Microplasticele, pericol grav pentru intestine

Microplasticele ajung în oragnismul uman, inclusiv în intestine, unde pot provoca efecte grave asupra sănătății.

Microplasticele au ajuns inclusiv în intestinele umane și reprezintă o condiție comună atât pentru oameni, cât și pentru animale. Potrivit cercetătorilor, particulele minuscule pot reprezenta un pericol enorm pentru sănătatea umană, scrie Science Alert.

Oamenii de știință au testat modul în care microplasticele afectează organoizii intestinali umani. Aceștia sunt culturi de țesuturi mici, auto-organizate, care imită intestinele reale. Ei au descoperit semne de potențiale efecte inflamatorii, inclusiv eliberarea de citokine legate de boala inflamatorie intestinală (IBD). Această chestiune este semnificativă, afirmă cercetătorii.

Microplasticele pot fi incredibil de durabile și mobile, permițându-le să ajungă aparent în orice loc de pe Pământ.

Ele au pătruns în toate mediile din lume, de la orașe și ferme până la oceane și calote de gheață. Practic, le mâncăm, le bem și le inhalăm. O persoană obișnuită ingerează aproximativ 74.000 de particule mici de plastic în fiecare an.

„Știm că particulele de plastic sunt peste tot în mediul înconjurător și au fost găsite în intestinele umane și în alte țesuturi, cum ar fi sângele, și chiar în creier și placentă”, spune coautorul studiului Ying Chen, inginer biomedical la Universitatea Tufts.

Microplasticele amenință sănătatea umană

Cercetătorii se luptă acum să găsească populații neafectate care să poată servi ca grupuri de control.

Chen și colegii ei au încercat o abordare diferită pentru noul studiu. Ei au folosit organoizi intestinali umani pentru a vedea ce pot face microplastele într-un intestin uman real.

„Folosirea organoizilor ne permite să studiem în detaliu mecanismele de absorbție și potențialele căi de apariție a bolii într-un mod care ne-ar putea ajuta să înțelegem rezultatele variabile din literatura de specialitate de până acum”, spune Chen.

Ei au creat modelul de intestin uman determinând celulele stem (care au fost derivate din alți organoizi) să se diferențieze în diferitele tipuri de celule care apar în mod natural în pereții intestinelor umane reale.

Experimentele au arătat diferite tipuri de celule care absorb diferite dimensiuni de particule. Cele mai mici nanoplastice au fost preluate de celulele epiteliale, care căptușesc pereții interiori ai intestinelor. De cealaltă parte, celulele microfold – cu rol în imunitatea intestinului – au absorbit particule mai mari.

Modelul intestinal a suferit leziuni doar atunci când au fost prezente celule microfold și când au existat concentrații mai mari de microplastice. Potrivit autorilor, daunele sugerează că microplasticele ar putea contribui la formarea leziunilor intestinale.

Studiul a constatat că nivelurile mai ridicate de nanoplastice au declanșat, de asemenea, organoidele să elibereze citokine inflamatorii. Aceste proteine fac parte dintr-un răspuns imunitar normal. Totuși, ele pot juca și un rol în boli precum IBD atunci când ceva le perturbă echilibrul natural.

spot_img
Latest news
știri