Gheața din Antarctica a atins niveluri record săptămâna trecută, iar acest „comportament extraordinar” ar putea marca începutul scăderii sale pe termen lung, avertizează oamenii de știință, conform Live Science.
Începând cu 27 iunie, întinderea gheții marine din Antarctica era cu aproape 2,6 milioane de kilometri pătrați sub media pentru această perioadă a anului, în comparație cu perioada dintre 1981 și 2010, conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere ( NOAA). Întinderea echivalează cu pierderea unei suprafețe de gheață de aproape patru ori mai mare decât Texas.
Suprafața gheții de mare pe 27 iunie a fost, de asemenea, cu aproximativ 1,3 milioane de km pătrați mai mică decât era în aceeași zi a anului trecut. În prezent, în emisfera sudică este iarnă, iar nivelul gheții ar trebui să crească rapid. Chiar dacă ea se acumulează în jurul continentului, ritmul nu este același ca în anii trecuți.
„În mijlocul iernii, gheața din Antarctica a atins un nivel record pentru această perioadă a anului”, precizează NOAA pe Twitter.
În comparație cu perioada dintre 1981 și 2010, gheața de mare s-a micșorat aproape uniform în jurul marginilor continentului. Excepție face Marea Amundsen, în largul Antarcticii de Vest, unde gheața de mare a crescut și s-a extins mai mult decât media.
Gheața din Antarctica, minim istoric
Cumulat, gheața din Antarctica acoperă acum aproximativ 11,7 milioane de km pătrați. Suprafața sa crește de obicei până la sfârșitul lunii septembrie. Atunci, întinderea gheții marine atinge maximul de aproximativ 18,4 milioane km pătrați. Gheața se va retrage apoi în timpul primăverii și verii antarctice. Ulterior se atinge minimul de 2,5 milioane de km pătrați. Acesta este de obicei înregistrat la sfârșitul lunii februarie, cel târziu la începutul lunii martie.
Întinderea gheții marine din Antarctica prezintă mai multe variații de la an la an decât gheața arctică. Fenomenul e cauzat de diferențele geografice dintre cele două regiuni. Chiar și așa, nivelul record actual este neobișnuit, au spus reprezentanții NOAA într-un comunicat.
Cercetătorii măsoară niveluri de gheață din Antarctica în mod constant sub media din 1981 până în 2010. Ei au înregistrat minime record zilnice încă din aprilie 2023. De asemenea, au înregistrat cele mai scăzute niveluri de când au început înregistrările satelitare în martie, pentru al doilea an consecutiv.
„Comportamentul extraordinar actual al gheții marine din Antarctica ridică întrebarea dacă acesta ar putea fi începutul unei tendințe pe termen mai lung legate de schimbările climatice sau oceanice. Pentru a răspunde la această întrebare va fi nevoie de mai mult timp, date și cercetări”, au spus reprezentanții NOAA.