17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Cod PORTOCALIU de caniculă în jumătate din țară. ANM: Temperaturile resimțite vor ajunge la 45°C

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că în săptămâna 17-23 iulie, temperaturile resimțite în jumătatea de sud a țării vor ajunge la 44-45 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de caniculă ce acoperă jumătate de țară, conform Antena 3CNN.

Specialiștii avertizează că există posibilitatea să ne confruntăm cu cea mai caldă lună iulie din ultimii 120 de ani.

Fenomene vizate:

  • val de căldură persistent;
  • caniculă;
  • disconfort termic accentuat;

Valul de căldură va afecta următoarele regiuni:

  • Crișana;
  • Banat;
  • Oltenia;
  • Muntenia;
  • Sudul Moldovei;

În zonele de mai sus, temperaturile vor ajunge la 37-39°C, disconfortul termic va fi unul accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sursă – Administrația Națională de Meteorologie

Cod PORTOCALIU de caniculă pe durata întregii săptămâni

„Vorbim despre un al doilea val de caniculă în zona țării noastre, după ce toată Europa de Sud și Sud-Est a experimentat încă din 3 iulie valori de temperaturi care au atins 44-45 de grade Celsius.

Mâine, în zona țării noastre, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș, acolo unde temperaturile maxime se vor situa între 33-37 de grade.

În zonele aflate sub incidența codului portocaliu, anume Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, temperaturile se vor situa între 37-39 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi unul accentuat, deoarece indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite se vor apropia de 44-45 de grade Celsius.

Mâne ne vom afla sub incidența codului portocaliu. Durata pentru acest al doilea val de căldură este estimată până, cel târziu, sâmbătă.

Luna lui cuptor va putea fi una dintre cele mai călduroase luni iulie din istoria măsurătorilor meteorologice.

Așa cum se anticipează la nivel internațional, este posibil ca luna iulie, la nivel mondial, să fie cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani“, a spus Elena Mateescu, director Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3CNN.

spot_img
Latest news
știri