25.6 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

ANAR a aplicat amenzi de 7,71 milioane de lei celor care nu au respectat legislația cu privire la administarea apelor

Inspecția Națională a Apelor din cadrul ANAR au aplicat mii de amenzi în primul semestru al acestui an. Contravențiile au fost aplicate operatorilor economici care nu respectă legea legat de administrarea apelor.

Informația a fost făcută publică de către cei de la Administrația Națională a Apelor Române într-un comunicat. Aceștia au precizat că suma totală strânsă din amenzi a fost de 7,71 milioane de lei. Iar peste jumătate dintre ele, adică 54% au vizat exploatarea necorespunzătoare a agregatelor minerale. Vorbim despre suma de 4.19 milioane de lei, care potrivit comunicatului s-a dublat pentru această contravenție față de aceiași perioadă a anului trecut. De asemenea aceiași sursă a precizat că s-au făcut nu mai puțin de 4.346 de controale legat de administrarea apelor.

Dosare penale legate de administrarea apelor

Iar în 24 de cazuri au fost sesizate şi organele de cercetare penală astfel că s-au întocmit dosare privind administrarea apelor în mod ilegal. De asemenea în alte șase situații a fost vorba despre exploatarea ilegală a balastierelor. De altfel aceste controale legat de administrarea apelor nu s-au terminat, din contră, sunt extinse. Acum sunt desfășurate acţiuni comune în baza unui Protocol de colaborare încheiat între ANAR și mai multe instituții. Mai exact, Poliţia Română- Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Garda de Mediu şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Acesta este numit: Planul de Măsuri – „Control balastiere 2022-2023”. Și vizează prevenirea şi combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale.

Cât de periculoase sunt infracțiunile la Legea Apelor

Pe de altă parte, cei de la ANAR spun că exploatarea necorespunzătoare a agregatelor provoacă fenomene erozionale la poduri. Ceea ce poate fi extrem de dăunător. Pe de altă parte și infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor poate fi afectată. În aceste fel este pusă în pericol siguranța locuitorilor din zonele cu risc și cei din avalul apelor. Așadar, potrivit ANAR, toate aceste abateri se sancţionează conform Legii Apelor. Administrația a mai explicat că inspectorii de specialitate, de la nivel central vor continua acțiunile. Agenții economici vor fi în continuare supravegheați conform Planului de activitate, precum şi potrivit competenţelor şi obligaţiilor ce le revin.

spot_img
Latest news
știri