27.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

Obiectivele legate de materiile prime pentru industria verde din UE, greu de atins

Obiectivele Uniunii legat de extragerea materiilor prime pentru industria verde, par imposibil de atins. Asta pentru că UE va trebui să se electrifice la scară largă. Ceea ce, va necesita mai multe materii prime pentru fabricarea echipamentelor de generare.

Practic până în 2030 Comisia a stabilit că țările UE trebuie să se asigure că multe extracții au loc pe teren propriu. Mai exact 15% din extracții, 40% din rafinare și 10% din reciclare ar trebui să se întâmple pe teritoriul Uniunii. Comisia propune ca UE să nu mai fie dependentă în proporție de 65% de o singură țară din afara UE. Mai exact de China de unde se importă până 90% din lanțul valoric pentru anumite materii prime. Aceste ținte au fost în centrul dezbaterii de atunci. Unii parlamentari din Parlamentul European s-au opus introducerii lor. Iar unele țări UE precum Franța și Germania au preferat ținte pentru materii prime și minerale individuale.

Multe materii prime ar putea fi extrase din Europa

Ar fi absurd să stabilim aceleași ținte pentru cobalt, ale cărui rezerve 80% sunt situate într-o singură țară africană. Ca și pentru litiu sau alte materii care pot fi extrase în Europa”. A explicat ministrul francez al industriei, Roland Lescure. Industria minieră franceză susține, de asemenea, ideea de a introduce ținte specifice sectorului pentru materii prime individuale. Europa „nu are suficientă capacitate de producție și timp pentru a le implementa”. A explicat Christophe Poinssot, director general adjunct al biroului francez de cercetare geologică și minieră. Poinssot a subliniat și lacunele de date din cauza potențialului geologic neexplorat în Europa. În Franța, „cunoașterea resurselor subsolului este extrem de neregulată. Multe dintre materii nu sunt cunoscute, iar datele cuprind doar o parte a țării”, a spus Poinssot.

Inventarul resurselor făcut prost

„Inventarul efectuat în urmă cu 40 de ani a fost mult timp limitat la primii 100 de metri sub pământ”. Ce materii prime sunt în subsolul Europei și ce ar putea fi exportat, încă nu se știe. Norvegia, de exemplu, a descoperit recent un zăcământ de fosfat care ar putea asigura o proporție considerabilă din nevoile UE. La începutul lunii ianuarie, Suedia a anunțat și descoperirea unui depozit major de oxizi de pământuri rare. Multe materii prime sunt disponibile și ar putea fi extrase din pămânmt european. Chiar și așa, „va fi nevoie de mai multe” din cauza cererii foarte mari. De exemplu, „nu vor fi suficiente resurse la nivel mondial”. Poinssot a mai spus că „nu este o chestiune de materii prime, ci de timp”.

spot_img
Latest news
știri