14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Soluție de energie nelimitată

Se are în vederea instalarea panourilor solare în regiunile maritime din zona ecuatorială, acolo unde oceanul este relativ pașnic.

A fost identificată o soluție care ar putea genera energie nelimitată țărilor dens populate din Asia de Sud-Est și Africa de Vest, conform Science Alert.

Numai în Indonezia, energia solară offshore ar putea genera aproximativ 35.000 de terawatt-oră (TWh) de energie solară pe an. Cantitatea este similară cu producția globală actuală de electricitate (30.000 TWh pe an).

În plus, regiunile oceanice de la Ecuator sunt relativ calme. Astfel, panourile plutitoare offshore ar putea fi instalate fără mari probleme. Hărțile termice arată că arhipelagul indonezian și Africa de Vest au cel mai mare potențial.

Energia solară va domina până la jumătatea secolului

Conform tendințelor actuale, economia globală va fi în mare măsură decarbonizată și electrificată până în 2050. Aceasta va fi susținută de cantități mari de energie solară și eoliană.

Aproximativ 70 de kilometri pătrați de panouri solare pot asigura toate cerințele energetice pentru un milion de oameni într-o economie cu zero emisii de carbon. Panourile pot fi amplasate pe acoperișuri, în zone agricole sau chiar pe apă.

Totuși, țări dens populate, cum ar fi Nigeria și Indonezia, vor avea spațiu limitat pentru absorbția energiei solare.

Panourile solare plutitoare pot fi amplasate și pe lacuri. Panourile plutitoare de pe lacuri au un potențial enorm și sunt în creștere.

Regiunile care nu experimentează valuri mai mari de 6 metri și nici vânturi mai puternice de 15 m pe secundă ar putea genera până la un milion de TWh pe an. Acest lucru înseamnă de cinci ori mai multă energie anuală decât este necesară pentru o economie globală complet decarbonizată. Energia va fi suficientă pentru 10 miliarde de oameni înstăriți.

Majoritatea regiunilor favorabile sunt aproape de Ecuator, în jurul Indoneziei și în Africa de Vest. Acestea sunt regiuni cu o creștere mare a populației și cu valori ridicate de mediu. În plus, panourile solare plutitoare marine ar putea ajuta la rezolvarea conflictului de utilizare a terenurilor.

spot_img
Latest news
știri