18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Mașini electrice care nu mai necesită încărcare la priză | Inteligența artificială aduce un nou plus acestui deziderat

O nouă descoperire ce utilizează inteligența artificială reprezintă o provocare pentru mașinile electrice din viitor.

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie și Cercetare Odisha din India au dezvoltat un model alimentat cu inteligența artificială (AI) pentru motoarele electrice de curent continuu (DC) care sunt alimentate de rețele fotovoltaice și nu trebuie conectate la rețea pentru încărcare, potrivit Interesting Engineering.

În viitor, astfel de motoare pot fi folosite la scară industrială sau pentru electrocasnice de acasă. De asemenea, pot fi folosite chiar și la mașinile electrice, a raportat IEEE Spectrum.

Motoarele electrice alimentate cu energie solară oferă o modalitate prin care dispozitivele electrice pot trece la surse mai curate de energie. În plus, pot să fie independente de rețea. Configurarea necesită de obicei utilizarea unei baterii care poate stoca excesul de energie generată de celula fotovoltaică. Eapoate să o folosească pentru a alimenta motorul atunci când lumina soarelui nu este disponibilă.

Motoarele de curent continuu din lumea reală au înregistrat eficiențe energetice de până la 80%. Totuși, cu o ieșire a matricei solare optimizată folosind AI, cercetătorii au reușit să atingă eficiențe de până la 88%. Echipa a reușit, de asemenea, să îmbunătățească eficiența prin introducerea unui sistem de frânare regenerativă în amestec. Acesta a permis bateriei să se încarce din nou din energia recuperată de la frânare.

Sursă – Freepik

Eificență energetică mai mare, folosind inteligența artificială

Pentru o anumită cantitate de iradiere, celulele solare pot produce o cantitate maximă de energie electrică. Ea e denumită punct de putere maximă. Odată cu lumina soarelui, punctul de putere maximă variază și în funcție de temperatură. Prin urmare, celulele solare oferă întotdeauna o putere mult mai mică decât punctul de putere maximă.

O modalitate de a schimba acest lucru este scăderea rezistenței celulelor solare, ceea ce crește puterea care este generată. Cercetătorul Bismit Mohanty și echipa sa au construit un model MATLAB în care au antrenat o rețea neuronală pentru a determina rezistența celulelor solare care ar produce puncte de putere maximă. Rețeaua neuronală a folosit mii de măsurători de temperatură și iradiere pentru a ajunge la cifra care poate furniza putere maximă.

Din păcate, fiind o soluție de rețea neuronală, nu se cunosc criteriile ce au fost folosite pentru a determina numărul.

Provocare pentru producătorii de mașini electrice

Abordarea deschide calea pentru dezvoltarea de vehicule electrice care nu trebuie deloc conectate la priză.

Companii precum Lightyear au început și ele producția de vehicule alimentate cu energie solară.

La fel cum revoluția EV s-a răspândit în alte zone, aceste motoare electrice alimentate cu energie solară își vor găsi aplicații și în alte domenii. Acasă, acestea ar putea alimenta dispozitive mai simple, cum ar fi frigiderele și ventilatoarele, în timp ce în industrie ar putea îndeplini și sarcini grele, unde ne bazăm pe combustibili fosili.

Cercetătorii și-au prezentat concluziile la Conferința internațională din 2023 privind sistemele inteligente pentru aplicații în științe electrice.

spot_img
Latest news
știri