Ministrul Mediului a precizat la RRA că nu va accepta nicio amânare în ceea ce privește sistemul de garanţie-returnare.
Mircea Fechet a explicat, de asemenea, că România are nevoie de acest mecanism, care va genera noi locuri de muncă şi oportunităţi economice.
Mircea Fechet, despre necesitatea sistemului de garanţie-returnare: ”Șapte miliarde de pet-uri, doze sau sticle ajung, în cel mai bun caz, la gropile de gunoi, dacă nu sunt aruncate în albiile râurilor, în păduri sau pe marginea drumului”
Mai mult, Fechet a amintit că, în prezent, şapte miliarde de pet-uri, doze sau sticle ajung în cel mai bun caz la gropile de gunoi, dacă nu sunt aruncate în albiile râurilor, în păduri sau pe marginea drumului.
”E ca atunci când mergi la supermarket și folosești o fisă de 0.50 de bani pentru a împrumuta un cărucior pe care ți-i recuperezi. Exact așa va funcționa și în cazul recipientelor de băuturi. Ori de câte ori vom cumpăra un pet cu apă minerală sau cu alte băuturi sau o doză sau un recipient din sticlă între 0,1 litri și 3 litri, vom plăti acea garanție de 0.50.de bani, pe care o vom recupera imediat ce aducem recipientul înapoi, la orice magazin care vinde băuturi pe teritoriul României”, a declarat ministrul Mediului din România.
Pentru magazinele care vor folosi preluarea manuală, micile magazine, garanția nu se poate rambursa decât cash
În egală măsură, oficialul a vorbit despre automatele existente în Vestul Europei care sunt deja instalate în supermarket-uri.
”Acele automate nu pot genera automat cash, însă vor genera un voucher care poate fi folosit ori la cumpărături în magazinul respectiv, ori decontat la orice casă de marcat pentru a intra în posesia sumei de bani”, a explicat Mircea Fechet.