2.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Un supervulcan din SUA ar putea adăposti cel mai mare zăcământ de litiu din lume

Caldera vulcanică McDermitt adăpostește cel mai mare zăcământ de litiu din lume.

Un supervulcan din Statele Unite ale Americii ar putea ascunde cel mai mare zăcământ de litiu din lume, potrivit Science Alert.

Potrivit unui nou studiu, Caldera McDermitt, care se află la granița dintre Nevada și Oregon, conține mai mult de dublul concentrației de litiu observată în orice alt strat de argilă la nivel global. Acesta are un volum de 20 până la 40 de milioane de tone metrice.

Este demn de remarcat faptul că studiul a fost finanțat de o companie minieră. În prezent, planurile de exploatare a metalului moale, argintiu, sunt cufundate în controverse.

Mulți oameni de știință, ecologisti, fermieri și oameni ai Primelor Națiuni sunt îngrijorați de decizia recentă a guvernului SUA de a aproba mina de litiu Thacker Pass din caldera McDermitt. Ea se află pe un teren care este sacru pentru mai multe triburi indigene. În plus, conține habitate prețioase ale vieții sălbatice.

Astăzi, litiul este ca aurul lichid pentru producătorii de mașini. Este folosit pentru a construi bateriile pentru vehiculele electrice și pentru a satisface cererea în creștere rapidă. Se estimează că va fi o cerere de un milion de tone metrice până în 2040.

Trecerea de la combustibilii fosili este de cea mai mare necesitate, dar această soluție specială pentru climă nu este perfectă.

Zăcământ de litiu, descoperit în SUA

Graba globală de a extrage mai mult litiu ar putea avea efecte negative grave asupra naturii și oamenilor. Operațiunile cu litiu pot distruge ecosistemele, pot epuiza apele subterane și pot produce mase de deșeuri. În timpul fabricării bateriilor, combustibilii fosili sunt, de asemenea, arși.

Proiectul este deținut de Lithium Nevada, LLC, o subsidiară a Lithium Americas Corporation (LAC). LAC a finanțat cercetarea recentă.

Conform celei mai recente analize a companiei, marginea sudică a calderei, inclusiv Thacker Pass, conține cele mai mari concentrații de litiu din regiune.

Când supervulcanul a erupt în urmă cu aproximativ 16 milioane de ani, magma lichidă fierbinte a țâșnit prin fisurile pământului. Ea a îmbogățit solul argilos cu litiu, potrivit experților de la Lithium Nevada, Universitatea din Oregon și institutul de cercetare GNS Science din Noua Zeelandă.

Cea mai mare parte a argilei calderei se numește smectită de magneziu. Aceasta este o sursă cunoscută de litiu în altă parte a lumii.

Spre marginea cea mai sudică a calderei, cercetatorii au descoperit un tip neobisnuit de argilă, numita ilită. Aceasta are mari concentrații de litiu.

Care sunt riscurile extracției de litiu

Proiectul de extragere a litiului ar putea duce la scăderea nivelului apelor subterane. O analiză de mediu efectuată de Departamentul de Interne al SUA a evidențiat posibilele pericole pentru antilope și vulturii aurii, specii deosebit de sacre pentru Primele Națiuni.

Thacker Pass, cunoscut și sub numele de Peehee Mu’huh, este patria tradițională a mai multor națiuni indigene, care vânează, cultivă și caută plante pentru medicamentele tradiționale.

Este, de asemenea, locul unui masacru sângeros, în care soldații americani au ucis 31 de membri ai tribului Paiute în 1865.

Construirea unei mine pe aceste terenuri, spun unii membri tribali, echivalează cu profanarea Pearl Harbor sau a Cimitirului Național Arlington.

„Lupta împotriva schimbărilor climatice, totuși, nu poate fi folosită ca o altă scuză pentru a distruge pământul natal. Nu putem proteja mediul prin distrugerea lui”, au transmis indigenii din zonă.

spot_img
Latest news
știri