3.6 C
București
duminică, 17 noiembrie, 2024

Soluția aproape ireală care elimină microplasticele din apa de băut

Microplasticele din apa de băut ar puta fi eliminate cu ajutorul rumegușului. Acesta ar putea fi cheia pentru o apă curată, potrivit cercetărilor conduse de oamenii de știință de la Universitatea British Columbia, conform Yahoo News.

Deși este încă în stadiul de testare, tehnologia de filtrare poate oferi o soluție naturală și eficientă la problema microplasticelor din sursele de apă.

Materialul de filtrare, pe care cercetătorii l-au numit „bioCap” a fost descris într-o lucrare recentă.

El este compus din rumeguș de lemn și taninuri. Taninurile sunt „compuși naturali ai plantelor care de regulă încrețesc gura dacă mănânci un fruct necopt”.

Oamenii de știință au arătat în teste că rumegușul cu taninuri a îndepărtat 95,2 până la 99,9% din microplasticele dintr-o coloană de apă.

„Există microfibre din îmbrăcăminte, microbile din detergenți și săpunuri și spume și pelete din ustensile, recipiente și ambalaje”, a declarat Orlando Rojas, directorul Institutului de BioProduse al universității și cercetătorul principal al proiectului.

„Soluția noastră bioCap a putut elimina practic toate aceste tipuri diferite de microplastic”, a adăugat el.

În general, se spune că particulele de microplastic nu au mai mult de 0,2 inci lungime – aproximativ lungimea unui bob de orez.

Microplasticele, tot mai prezente în alimente

Un studiu a arătat că 83% dintre probele de apă potabilă prelevate din întreaga lume conțineau microplastice. De asemenea, 94% dintre probele de apă din SUA conțin microplastice, a raportat The Guardian.

OMS a spus că „nicio informație de încredere nu sugerează” că microplasticul din apa potabilă este o problemă pentru sănătate. Totuși, ea indică, de asemenea, „informații insuficiente” pe această temă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă, în general, un control mai ferm al materialelor plastice care pătrund în mediu.

Alți experți se feresc de microplastice din cauza informațiilor limitate, a toxicității cunoscute asociate cu anumite materiale plastice și a cât de răspândite au devenit microplasticele.

Tehnologia bioCap poate oferi o oarecare speranță celor care nu mai vor microplastice în apa de băut.

Diferiți alți cercetători caută, de asemenea, modalități de a elimina plasticul din apă. O echipă din Coreea ar fi îndepărtat un procent similar de particule folosind filtrare avansată.

Avantajele pe care le are bioCap sunt utilizarea materialelor naturale și flexibilitatea sa.

SciTechDaily a numit-o „o soluție scalabilă și durabilă pentru poluarea cu microplastic”.

„Majoritatea soluțiilor propuse până acum sunt costisitoare sau dificil de extins”, a menționat Rojas în comunicatul de presă. „Propunem o soluție care ar putea fi redusă pentru uz casnic sau extinsă pentru sistemele municipale”, a mai spus el.

Acesta a adăugat că bioCap „folosește materiale regenerabile și biodegradabile: acizi tanici din plante, scoarță, lemn și frunze și rumeguș de lemn – un produs secundar forestier care este atât disponibil pe scară largă, cât și regenerabil”.

spot_img
Latest news
știri