3.7 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Elveția | A fost construită cea mai mare fabrică de sortare a deșeurilor electronice. Cum funcționează

Stadler și Immark au realizat cea mai mare fabrică de sortare a deșeurilor electronice din Elveția.

Immark AG, parte a Grupului Thommen, este un pionier și lider de piață în reciclarea și eliminarea deșeurilor electronice în Elveția. Rata de reciclare este de până la 95%. Aceasta depășește cu mult cerințele Directivei europene privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), potrivit Recycling Magazine.

Compania a ales Stadler pentru a proiecta și construi o nouă fabrică de sortare. Aceasta va înlocui instalația existentă din Regensdorf.

„Este cea mai mare fabrică de procesare a deșeurilor electronice din Elveția. Trebuie să asigure un randament ridicat și capacitatea de procesare a volumelor pe care le primim”, spune Patrick Wollenmann, manager de proiect la Immark.

„Ne așteptăm ca, cu această nouă fabrică, să punem bazele unui viitor de succes în ceea ce privește managementul operațional.”, adaugă el.

Nouă fabrică de sortare a deșeurilor electronice

Noua unitate are un design inovator. Deține și prima instalație de sortare deșeurilor electronice care folosește un separator balistic. Fabrica funcționează într-un serviciu în 2 schimburi. Capacitatea sa e de până la 12 tone pe oră. Îndeplinește astfel cerințele Immark de capacitate mai mare și puritate mai bună a producției. De asemenea, optimizează recuperarea plăcilor de circuite imprimate.

„Pentru noi, tehnologia convingătoare Stadler a benzilor transportoare și a separatorului balistic, precum și apropierea lor de Zurich au fost decisive. De asemenea, apreciem foarte mult munca managerilor de proiect competenți. Apreciem implementarea rapidă și constructivă și abordarea orientată spre soluții”, spune Patrick Wollenmann.

„Separatorul balistic Stadler STT5000 presortează materialul în trei părți diferite. Separă materialul în materiale fine, materiale plastice plate și cabluri, precum și material în formă de cub. Aici intră motoarele electronice”, explică Jan Dollenmaier, manager de proiect Stadler.

Noua instalație de sortare primește materiale din Directiva DEEE Grupele 1-3 (Echipamente mari – Mici și echipamente IT) și 4 (Echipamente de consum). Acestea sunt procesate în mai multe module de procesare. Modulele sunt poziționate în linie, dar sunt echipate și cu alimentatoare separate pentru utilizare independentă. Rezultatul este o disponibilitate mai mare a întregii instalații.

Designul modular flexibil al instalației permite reglarea mașinilor pe tot parcursul procesului pentru a extrage părți neferoase, feroase, PCB, oțel inoxidabil și plastic de înaltă calitate.

Cum sunt sortate deșeurile?

În primul modul al procesului, materialul de alimentare este sortat manual pentru a elimina toxinele și componentele periculoase, precum și materialele valoroase precum cablurile, plăcile de circuite imprimate și metalele.

Odată ce componentele periculoase au fost îndepărtate, materialul este zdrobit în diverse tocătoare. Astfel, componentele periculoase rămase, cum ar fi bateriile sau condensatorii, cât și diferitele materiale reciclabile, precum fierul, metalele neferoase și plasticul, pot fi sortate. La selectarea unităților de mărunțire, s-a luat în considerare nu numai debitul necesar, ci și cea mai mică uzură posibilă.

Materialele reciclabile sunt apoi sortate prin separarea cu curenți turbionari și tehnologia de sortare cu senzori. Părțile de fier sunt resortate într-o cabină de sortare pentru a asigura calitatea și creșterea gradului de puritate.

Partea fină este, de asemenea, procesată prin diferite etape de sortare pentru a separa materialele plastice de compușii metalici. Aceștia sunt apoi măcinați pentru a separa diferitele granule de metal.

O mare atenție a fost acordată protecției împotriva incendiilor. După unitățile de mărunțire au fost instalate sisteme automate de detectare și stingere a incendiilor. Sursa de incendiu detectată este evacuată automat din procesul fabricii într-un buncăr de oțel printr-un sistem de trapă. Acolo, personalul poate stinge incendiul și poate neutraliza sursa acestuia. Uzura ridicată a deșeurilor prelucrate la noua fabrică a necesitat caracteristici specifice de proiectare. Există plăci de uzură din oțel inoxidabil pentru a consolida buncărele și curelele cu protecție ignifugă și împotriva tăierii.

De asemenea, instalația a fost concepută pentru a simplifica cât mai mult posibil întreținerea. Toate punctele cheie și motoarele sunt accesibile prin platforme de întreținere sau scări de acces.

Fabrica de sortare a deșeurilor electronice, un real succes în Elveția

Proiectarea și asamblarea noii fabrici au prezentat provocări pe care echipele Stadler și Immark le-au rezolvat cu succes printr-o strânsă colaborare.

„Pe lângă instalarea noului sistem, vechiul sistem a continuat să funcționeze. Aceasta a însemnat că noua fabrică a trebuit să fie construită în mai multe etape. În același timp, vechea fabrică a trebuit să fie demontată. În plus, spațiul disponibil pe șantier a fost foarte limitat”, spune Patrick Wollenmann.

Proiectarea modulară a noii fabrici a fost un element cheie pentru finalizarea cu succes a proiectului și pentru viteza mare de asamblare:

„Designul modular al unităților individuale a limitat timpul de asamblare la o perioadă foarte scurtă. Orice probleme apărute în timpul asamblarii au fost identificate și rezolvate rapid datorită flexibilității angajaților Stadler”, adaugă Patrick Wollenmann.

spot_img
Latest news
știri