4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Felinarul zânelor a fost redescoperit după 30 de ani | FOTO

O specie care se credea dispărută de mai bine de 30 de ani a fost redescoperită în Japonia, la distanță considerabilă de aria sa naturală.

Felinarul zânelor (Thismia kobensis) a fost descoperit pentru prima dată în orașul Kobe, din Japonia în 1992. S-a crezut că a dispărut după ce a fost construit un complex industrial în aria sa nativă. Totuși, acum specia a fost redescoperită în orașul Sanda, prefectura Hyogo. Este, astfel, cea mai nordică specie Thismiaceae cunoscută științei, potrivit IFL Science.

Felinarele zânelor se caracterizează prin lipsa de fotosinteză. Speciile sunt, în general, considerate rare. Deși sunt subterane, florile acestora se ridică deasupra solului la fel ca ciupercile. Nu numai că sunt greu de observat, dar se crede că specificul lor pentru soluri sărăcăcioase le restrânge foarte mult aria de răspândire.

Prin urmare, cu mare surpriză, T. kobensis a fost găsită după trei decenii, la 30 de kilometri de zona sa nativă. Redescoperirea a oferit, de asemenea, ocazia de a actualiza ceea ce știm despre T. kobensis. Anterior, specia fusese descrisă din studierea unui specimen de muzeu incomplet.

Cea mai nordică specie de felinar al zânelor a dezvăluit perspective asupra biogeografiei și istoriei evolutive a acestor plante. Nu numai că arată ciudat, dar luminează solul cu bioluminiscența lor.

Felinarul zânelor, redescoperit după 30 de ani

Felinarele zânelor sunt deosebit de viclene când vine vorba de schimbul de nutrienți. Se crede că au evoluat din plante care au existat într-o relație simbiotică cu ciupercile micorizice. Ele beneficiază de rețeaua de nutrienți în timp ce fac schimb de energie pe care o primesc din lumina soarelui.

Cu toate acestea, felinarele zânelor sunt paraziți care se hrănesc din rețea fără a da nimic în schimb. Această abordare pentru obținerea hranei este cunoscută sub denumirea de micoheterotrofie. Asta înseamnă, de fapt, că într-un mod obișnuit, felinarele zânelor își obțin energia din plantele care fac schimb cu rețeaua micorizelor.

Micoheterotrofele în ansamblu nu seamănă prea mult cu plantele. Nu au frunze și își petrec cea mai mare parte a vieții sub pământ. Ele înfloresc doar pentru perioade scurte de timp cu creații care arată mai mult ca niște specii extraterestre decât cu plante.

În plus, natura lor criptică s-ar putea să le facă greu de găsit.

spot_img
Latest news
știri