Un nou studiu a constatat că roșiile ar putea ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene din intestin, precum Salmonella, potrivit Science Alert.
Roșiile sunt pline de antioxidanți, vitamine și alți compuși. Doi oameni de știință de la Universitatea Cornell din SUA au identificat proprietățile lor puternice de ucidere a bacteriilor într-o serie de experimente cu celule.
Echipa de cercetare, condusă de microbiologul Cornell Jeongmin Song, a fost interesată de Salmonella. Acest gen de bacterii enterice invadează intestinul, provocând adesea intoxicații alimentare.
Mai exact, echipa s-a concentrat pe un serotip tifoidal al Salmonella, Salmonella enterica Typhi. Acesta e caracteristic doar oamenilor și provoacă febră tifoidă atunci când ajunge în sânge și se răspândește prin corp.
La fel ca alți agenți patogeni de origine alimentară, manipularea și depozitarea adecvată a alimentelor, împreună cu accesul la antibiotice, pot ajuta oamenii să evite intoxicațiile alimentare cu Salmonella.
Febra tifoidă și legătura cu consumul de fructe și legume
Febra tifoidă rămâne o mare problemă de sănătate publică în multe părți ale lumii. Acolo, oamenii nu au acces la apă curată, canalizare sau vaccinuri împotriva afecțiunii. Ea se răspândește de la persoană la persoană prin alimente și apă contaminate, iar copiii sunt expuși celui mai mare risc.
În 2016, primul focar din lume de tifoid rezistent la medicamente a cuprins Pakistanul. Opt ani mai târziu, experții în boli infecțioase încă se tem că ar putea genera focare regionale sau globale dacă nu este controlată.
Malnutriția este, de asemenea, comună în Pakistan și în alte țări din Asia, Africa, America Latină și Caraibe. Un studiu din 2023 din 64 de țări a constatat că aproape jumătate dintre copiii sub 2 ani nu consumau fructe sau legume în dieta lor.
„Scopul nostru principal în acest studiu a fost să aflăm dacă roșiile și sucul de roșii pot ucide agenții patogeni enterici, inclusiv Salmonella Typhi. Dacă da,am vrut să aflăm ce calități au”, explică Song.
Sucul de roșii poate ucide Salmonella
Culturile de Salmonella Typhi cultivate în laborator expuse la suc de roșii proaspete au fost distruse în 24 de ore.
Cercetătorii au scanat genomul roșiilor (Solanum lycopersicum) căutând gene care codifică proteine mici numite peptide. Acestea ar putea acționa ca agenți antimicrobieni.
Din cei patru candidați inițiali, echipa a identificat două peptide antimicrobiene care au inhibat creșterea Salmonella Typhi. Ele chiar au ucis o tulpină rezistentă la ciprofloxacină, antibioticul primar folosit pentru a trata febra tifoidă.
În cele din urmă, cercetătorii au modelat forma celor două peptide candidate principale și au simulat interacțiunile lor cu membranele celulare bacteriene. După cum a prezis modelarea, cele două peptide au rupt membranele celulare ale Salmonellei Typhi în doar 45 de minute.
În experimente ulterioare, compușii au ucis, de asemenea, Salmonella Typhimurium, o tulpină de Salmonella non-tifoidă care provoacă intoxicații alimentare neletale.