18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Jumătate din speciile migratoare de animale sunt în declin

Aproape jumătate din speciile migratoare din lume sunt în declin, potrivit unui nou raport al ONU, scrie Phys.

Multe păsări cântătoare, țestoase marine, balene, rechini și alte animale migratoare se deplasează în medii diferite cu anotimpuri în schimbare și sunt puse în pericol de pierderea habitatului, vânătoarea și pescuitul ilegal, poluare și schimbările climatice.

Aproximativ 44% dintre speciile migratoare din întreaga lume sunt în scădere a populației, arată raportul. Mai mult de 1/5 din cele aproape 1.200 de specii monitorizate de ONU sunt amenințate cu dispariția.

„Acestea sunt specii care se mișcă pe tot globul. Se mută pentru a se hrăni și a se reproduce. De asemenea, au nevoie de locuri de escală pe parcursul migrației”, a spus Kelly Malsch. El este principalul autor al raportului publicat la o conferință a ONU privind fauna sălbatică din Samarkand, Uzbekistan.

Pierderea habitatului sau alte amenințări în orice moment al călătoriei lor pot duce la scăderea populațiilor.

„Migrația este esențială pentru unele specii. Dacă blocați migrația, ucideți specia”, a spus ecologistul Stuart Pimm de la Universitatea Duke.

Speciile migratoare, în declin

Raportul s-a bazat pe datele existente, inclusiv pe informațiile de pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Participanții la reuniunea ONU intenționează să evalueze propunerile de măsuri de conservare.

„O singură țară nu poate salva vreuna dintre aceste specii”, a spus Susan Lieberman, vicepreședinte pentru politici internaționale la Wildlife Conservation Society.

La întâlnire, opt guverne din America de Sud urmează să propună în comun adăugarea a două specii de somn amazonian în declin pe lista de specii migratoare de îngrijorare a tratatului ONU, a spus ea.

Bazinul fluviului Amazon este cel mai mare sistem de apă dulce din lume.

„Dacă Amazonul este intact, somnul va prospera – este vorba despre protejarea habitatului”, a spus Lieberman.

spot_img
Latest news
știri