Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a depăși o provocare uriașă pentru producerea de energie curată aproape nelimitată prin fuziune nucleară, scrie The Independent.
O echipă de la Universitatea Princeton din SUA a descoperit o modalitate de a folosi un model AI pentru a prezice și a preveni instabilitatea cu plasmă în timpul reacțiilor de fuziune.
Fuziunea nucleară a fost salutată drept „Sfântul Graal” al energiei curate. Ea are potențialul de a produce cantități mari de energie fără a necesita combustibili fosili. De asemenea, nici nu produce deșeuri periculoase.
Procesul imită aceleași reacții naturale care au loc în interiorul Soarelui. Totuși, valorificarea energiei de fuziune nucleară s-a dovedit extrem de dificilă.
Inteligența artificială, folosită în prducerea de energie curată
În 2022, o echipă de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California a obținut energie netă din fuziunea nucleară. Ei au produs mai multă energie decât a fost introdusă pentru reacție.
Deși cantitatea a fost mică, a reprezentat o piatră de temelie pentru studiile viitoare.
Acum, AI a fost capabil să prevadă instabilitatea plasmei cu 300 de milisecunde înainte ca aceasta să se rupă. Timpul este suficient timp pentru a face modificări care să mențină plasma sub control.
Noua descoperire ar putea duce la adoptarea la scară de rețea a energiei de fuziune nucleară, potrivit cercetătorilor.
„Învățând din experimentele anterioare, mai degrabă decât încorporând informații din modele bazate pe fizică, AI-ul ar putea dezvolta o politică finală de control care să susțină un regim stabil de plasmă de mare putere în timp real, la un reactor real”, a spus liderul cercetării Egemen Kolemen. El este fizician la Princeton Plasma Physics Laboratory unde a fost făcută descoperirea.
Cea mai recentă cercetare a fost publicată miercuri în revista științifică Nature. Lucrarea se numește „Avoiding plasma tearing instability with deep reinforcement learning”.