-0.1 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Era zăpezilor abundente în stațiunile de schi s-ar putea termina din cauza schimbărilor climatice

Dacă te-ai bucurat de munții acoperiți cu zăpadă în această iarnă, să știi că o astfel de experiență ar putea deveni în curând o amintire. Un nou studiu care a constatat că era zăpezilor abundente în stațiunile de schi s-a terminat, din cauza crizei climatice, scrie The Guardian.

Industria de schi din SUA a pierdut peste 5 miliarde de dolari în ultimele două decenii din cauza încălzirii globale, a calculat noua cercetare, din cauza faptului că zăpada nu a mai căzut în cantități suficiente pe lanțurile muntoase. Studiile anterioare au arătat că în multe locații precipitațiile vin acum sub formă de ploaie, din cauza temperaturilor ridicate.

Această situație, afirmă noul studiu, a scurtat sezonul mediu de schi în SUA cu cinci până la șapte zile. Industria a avut de pierdut în medie 252 de milioane de dolari pe an din veniturile pierdute și din creșterea costului de a produce zăpadă artificială.

„Probabil că am trecut de era sezonului de schi de vârf”, a spus Daniel Scott, om de știință la Universitatea Waterloo din Canada.

„Schimbările climatice sunt o realitate în evoluție pentru industria de schi și sectorul turismului.”, a completat el.

Stațiunile de schi, afectat de schimbările climatice

Munții din Franța, Austria și Bosnia au fost aproape în întregime fără zăpadă în ultimii ani. În SUA, industria din vestul țării a raportat mai puțin de jumătate din stratul normal de zăpadă. Asta a determinat stațiunile să creeze o producție mai mare de zăpadă sau să-și reducă oferta pentru schiori.

„Temperaturile record din această iarnă au oferit o previzualizare a viitorului”, a spus Scott.

„A testat limitele producerii zăpezii în multe zone. A modificat vizitele la schi ale milioanelor de schiori și opțiunile de destinație.”, a completat el.

Anul trecut a fost cel mai rău, la nivel global, înregistrat vreodată. 2024 se înscrie în trend cu niveluri de căldură care au stabilit noi recorduri în ianuarie și februarie. Absența unei ierni normale în multe locații a fost evidentă în munți. Lipsa zăpezii nu numai că pune în pericol sporturile de iarnă, ci și amenință un rezervor crucial de apă. Topirea stratului de zăpadă alimentează râurile și pâraiele pe tot parcursul primăverii.

spot_img
Latest news
știri