Greenpeace România a lansat la Constanța studiul ”Viața din Marea Neagră – Presiuni, ameninţări şi impacturi”, elaborat de EPC Consultanță de Mediu.
Documentul actualizează principalele pericole pentru biodiversitatea marină și evidențiază nevoia de a cântări cu atenție efectul lor cumulat.
Studiul ”Viața din Marea Neagră – Presiuni, ameninţări şi impacturi” propune stabilirea unor zone marine protejate ca soluție pentru refacerea ecosistemelor
”Proiectul Neptun Deep este în contradicție cu orice efort de protecție a climei. OMV va cauza daune climatice masive pentru câțiva ani de profit, dar în cele din urmă noi toți trebuie să plătim factura. Știm că Marea Neagră este deja supusă unor presiuni mari, de la război și mine marine la poluarea cu plastice, iar OMV nu face altceva decât să intensifice presiunea asupra speciilor și habitatelor din Marea Neagră. OMV trebuie să oprească Neptun Deep imediat!” a transmis Alin Tănase, Coordonator Campanii, Greenpeace România.
Există foarte multe presiuni exercitate asupra Mării Negre și asupra vieții acvatice
Poluarea, microplasticul, nutrienții chimici în exces (eutrofizarea), turismul agresiv, speciile invazive sunt o parte dintre factorii nocivi care dezechilibrează ecosistemele marine.
La lunga listă a impacturilor negative se adaugă, mai nou, războiul din Ucraina și, foarte probabil, noi proiecte de exploatare a gazelor offshore.
Studiul EPC ”Viața din Marea Neagră – Presiuni, ameninţări şi impacturi” arată exact paleta mare de factori ce pot destabiliza iremediabil ecosistemul Mării Negre, nevoia de a avea programe de monitorizare constantă a mării și de a proteja prin lege zonele vulnerabile.