20.4 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Greenpeace România a dat în judecată Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa”

Instituțiile trebuie să dezvăluie care sunt substanţele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră în cadrul proiectului Neptun Deep

Greenpeace România a anunţat că a dat în judecată Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa” pentru ca aceste instituţii să comunice substanţele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră în cadrul proiectului Neptun Deep.

Organizația pentru protecția mediului a transmis că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a emis Decizia nr 10847/13.06.2023 prin care a stabilit că nu este necesară elaborarea studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA) pentru proiectul Neptun Deep.

Însă, ABADL precizează că beneficiarul proiectului trebuie să efectueze o serie de teste de toxicitate cronică prin care să demonstreze că valorile limită maxime admisibile stabilitate la deversarea în mediul marin prezintă un impact redus asupra ecosistemului acvatic marin. Aceste teste au fost realizate de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa”, se arată în comunicatul emis de Greenpeace România.

Greenpeace România: ”OMV Petrom şi Romgaz vor folosi pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră o serie de substanţe chimice, în cantităţi uriaşe, care nici măcar nu sunt prevăzute în legislaţia românească”

Conform Raportului Integrat de Mediu, lucrările de construire, operare şi dezafectarea ulterioară a facilităţilor offshore Neptun Deep prezintă o serie de efecte asupra apei marine, care pot induce un impact direct asupra corpurilor de apă.

Numai în perioada de operare (aproximativ 20 de ani), vor fi deversate în Marea Neagră peste 5 milioane de m3 de apă uzată.

Organizația pentru protecția mediului a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre

Organizaţia de mediu a contestat în instanţă PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024.

De asemenea, 76 de oameni de ştiinţă din Austria s-au alăturat eforturilor organizaţiei de mediu şi au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep.

Latest news
știri