4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

El Niño va deveni din ce în ce mai extrem, dacă schimbările climatice nu vor fi atenuate

Fenomenul El Niño va deveni din ce în ce mai extrem.

Evenimentele extreme El Niño pot deveni o normalitate, sugerează un nou studiu citat de Live Science.

Aceste fenomene extrem de puternice afectează în principal coasta de vest a Americii de Sud. Regiunea se confruntă cu ploi abundente care pot duce la inundații și alunecări de teren. De cealaltă parte, uscatul din vestul Pacificului, cum ar fi Indonezia și Australia, suferă perioade de secetă.

Planeta este pe cale să se încălzească cu 2,9 grade Celsius până în 2100 dacă tendințele actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră continuă, potrivit unui raport al Națiunilor Unite din 2023. Dar noul studiu de modelare sugerează că dacă planeta se încălzește puțin mai mult decât atât – 3,7°C – 90% din El Niños vor rivaliza cu cele mai puternice astfel de fenomene înregistrate vreodată, cum ar fi fenomenul dintre 1997 și 1998. Acel fenomen a fost responsabil pentru 23.000 de decese și pagube de miliarde de dolari. A provocat furtuni, secete, inundații și focare de boli, potrivit unei estimări din 1999 publicate în revista Science.

„Dacă am ajunge într-o stare în care fiecare El Niño este un El Niño extrem de est al Pacificului, acest lucru ar avea impacturi sociale economice uriașe în regiunea Pacificului”, a spus autorul principal al studiului, Tobias Bayr.

El Niño poate deveni din ce în ce mai extrem

Efectul schimbărilor climatice asupra ciclului El Niño și La Niña a fost aprig dezbătut. Unele modele timpurii au sugerat că o lume care se încălzește s-ar putea afla într-o stare permanentă de El Niño.

Această încălzire a oceanelor are efecte ample asupra climei și vremii. Căldura din apă se ridică în atmosferă și crește temperaturile medii globale. Unele dintre cele mai grave impacturi sunt în emisfera sudică. Au loc precipitații extreme în America de Sud și secetă și incendii pe partea opusă a Pacificului.

Nu toate modelele climatice au fost de acord că un astfel de fenomen permanent a fost produs de schimbările climatice. Bayr și colegii săi au folosit un model climatic care este deosebit de bun pentru a reprezenta modelele complexe ale ciclului El Niño/La Niña. Ei au descoperit că încălzirea nu a provocat El Niño permanent, ci condiții El Niño mai puternice și mai frecvente.

În condițiile actuale, modelul a prezis opt sau nouă fenomene extreme pe secol. El Niños sunt definite de cantitatea de precipitații din Pacificul tropical mijlociu în timpul iernii din emisfera nordică.) Cu 3,7°C de încălzire, acest număr a crescut vertiginos la 26 de El Niño extreme pe secol. Fenomenul ar urma să aibă loc aproape la fiecare patru ani. În aceste condiții, au descoperit cercetătorii, 90,4% din El Niños ar fi extreme conform standardelor actuale. Aceste extreme se datorează condițiilor foarte calde din Pacificul de Est peste ecuator, arată modelul.

spot_img
Latest news
știri