16.5 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Amenzi „2 în 1” pentru șoferii care mai opresc pe Transfăgărășan și hrănesc urșii

Interacțiunile om-urs de pe Transfăgărășan ar trebui să se diminueze, în urma demersului autoritților de a aplica amenzi șoferilor care opresc și hrănesc animalele sălbatice.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere, pentru prevenirea unor noi incidente provocate de urșii-cerșetori, pe o porțiune de aproximativ 15 kilometri, de pe Transfăgărășan.

Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienților. O primă amendă va fi dată pentru hrănirea urșilor iar o alta pentru staționarea pe drumul național. Anunțul a fost făcut de Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Solicitarea a venit ca urmare a numărului tot mai mare de incidente în urma cărora Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin intermediul ANPM și Agențiilor județene pentru Protecția Mediului (APM) trebuie să plătească despăgubiri de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice, celor care se opresc să le hrănească.

Mai multe incidente pe Transfăgărășan, în urma interacțiunilor om-urs

Urșii s-au înmulțit pe porțiunea de drum de pe Transfăgărășan în ultimii ani. Numeroși turiști s-au învățat să oprească mașinile pentru a face câteva fotografii urșilor. Cei mai curajoși dintre aceștia chiar se dau jos și hrănesc animalele, fără a conștientiza pericolul.

Știrea Verde a inventariat în ultimii ani astfel de cazuri, care au dus, din fericire, doar la rănirea persoanelor implicate.

spot_img
Latest news
știri