5.3 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Verdeața din jurul locuinței te protejează de depresie și anxietate

Te confrunți cu anxietate sau depresie? Spațiile verzi din jurul casei tale ar putea contribui la o ameliorare a simptomelor acestora.

Verdeața din jurul casei are beneficii extrem de importante asupra sănătății mintale. O nouă cercetare a demonstrat că acestea pot ameliora simptomele de depresie și anxietate, scrie Neuro360.

Jianing Wang a efectuat un studiu amplu, pe 400.000 de britanici. Ea a investigat legătura dintre spațiile verzi din cartierele rezidențiale și sănătatea mintală. Rezultatele cercetării au fost revelatoare. Ele ar putea oferi noi perspective asupra modului în care natura ne influențează starea de bine.

Au fost colectate informații privitoare la stilul de viață, vârsta, sexul, educația, veniturile, activitatea fizică și domiciliul persoanelor din studiu.

Verdeața te protejează de depresie și anxietate

Expunerea la verdeață s-a măsurat folosind indicele de vegetație diferență normalizat (NDVI). Acesta surprinde densitatea vegetației pe baza datelor imaginilor din satelit. Valorile NDVI au fost calculate pentru diferite zone din jurul locuințelor participanților.

Influența spațiilor verzi asupra participanților a fost urmărită pe o perioadă medie de 11,9 ani. Cazurile de depresie și anxietate s-au măsurat prin înregistrările de îngrijire primară, internările la spital, registrele de decese și diagnosticele medicilor. S-au măsurat, de asemenea, pariculele PM2,5, NO2, NOx, SO2 și O3, precum și factorii de stil de viață și caracteristicile cartierelor.

Au fost identificate 14.309 cazuri de depresie și 16.692 de cazuri de anxietate. Bneînțeles, expunerea la mai multă verdeață rezidențială a fost asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta atât depresie, cât și anxietate. Participanții la studiu din zonele cu cel mai ridicat grad de spații verzi au avut un risc redus de depresie cu 16% și un risc de anxietate redus cu 14% în comparație cu cei din zone cu verdeață mai puțină.

Studiul a mai constatat că poluarea a avut, de asemenea, un rol deosebit de important. De pildă, peste 50% din asocierea dintre spațiile verzi și riscul scăzut de depresie a fost mediată de niveluri mai scăzute de PM2,5.

spot_img
Latest news
știri