Șapte masculi de zimbru au sosit din Germania în Banatul Montan, în locul cunoscut precum Măgura Zimbrilor, aceasta fiind prima relocare de acest fel din Europa, arată Descoperă.ro.
Banatul Montan a primit zimbrii pe data de 30 mai, aceștia fiind aduși din Germania prin proiectul Life Re-Bison.
Exemplarele aduse din Germania vor contribui la diversitatea genetică a populației de zimbri din libertate
Conform sursei citate, transportul a fost pregătit de către WWF România, Rewilding Europe și rezervațiile din Germania de unde provin zimbrii: Donaumoos, Bad Berleburg, Neumünster, Bielefeld.
Decizia relocării exemplarelor a fost luată în urma unui process de selecție complex și a consultărilor cu grupul de specialiști IUCN (IUCN SSC Bison Specialist Group) în etologia și conservarea speciei.
”După 6 ani de proiect putem spune că am avut parte de multe premiere, de la faptul că am avut peste 25 de pui născuți în libertate, la datele GPS care ne indică faptul că un zimbru a ajuns la peste 2000 de metri altitudine în Munții Țarcu, iar acum am reușit să avem un transport unicat, format doar din masculi. Proiectul este unul de pionierat, iar asta ajută întreaga comunitate științifică din Europa să înțeleagă mai bine specia și să avem rezultate bune în conservarea ei.”, a declarat Marina Drugă, manager proiect LIFE RE-Bison, WWF-România.
Proiectul ”Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, implementat de WWF România şi Rewilding Europe a asigurat reintroducerea zimbrilor în Carpații Meridionali.
De asemenea, proiectul se realizează cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE și alături de comunitățile locale.