10.7 C
București
miercuri, 15 octombrie, 2025

Care este dieta care protejează creierul de Alzheimer

Acest regim alimentar poate încetini declinul cognitiv la persoanele cu risc genetic

Studiile arată că trecerea la o dietă bogată în grăsimi poate proteja celulele creierului împotriva afecțiunii Alzheimer sau a declinului cognitiv.

Un nou studiu realizat de Universitatea din Missouri sugerează că dieta ketogenică — bogată în grăsimi și foarte săracă în carbohidrați — ar putea sprijini funcția cerebrală și reduce riscul de Alzheimer la persoanele cu predispoziție genetică.

Dieta ketogenică crește energia cerebrală și sănătatea intestinală la șoarecii cu risc genetic de Alzheimer

Cercetătorii au observat că femelele șoarecilor purtători ai genei APOE4, cel mai puternic factor de risc genetic pentru Alzheimer cu debut tardiv, prezentau niveluri mai ridicate de energie în creier și un microbiom intestinal mai sănătos atunci când urmau o dietă ketogenică, comparativ cu o dietă bogată în carbohidrați.

Se pare că această dietă funcționează prin schimbarea sursei de energie a creierului: glucoza — procesată adesea mai greu de purtătoarele APOE4 — este înlocuită cu cetone, o sursă de energie mult mai eficientă în aceste cazuri.

Nutriția de precizie personalizează dieta pentru încetinirea declinului cognitiv

Interesant este că beneficiile nu au fost observate la șoarecii masculi, ceea ce sugerează că sexul, genetica și microbiomul intestinal pot influența modul în care funcționează intervențiile alimentare.

Cercetătorii subliniază astfel importanța „nutriției de precizie” — diete personalizate în funcție de biologia fiecărei persoane — ca modalitate de a încetini declinul cognitiv chiar înainte ca simptomele să apară.

Având în vedere că semnele Alzheimer apar de obicei după vârsta de 65 de ani, intervențiile alimentare timpurii ar putea deschide noi perspective pentru protejarea sănătății creierului.

Latest news
știri