Celebrul fruct, cultivat în orașul Dăbuleni din județul Dolj, Oltenia, ar putea deveni produs cu indicaţie geografică. Astfel, în momentul de față, sunt efectuate demersuri, pepenele urmând să fie găsit, în viitorul apropiat, și peste hotare.
Cercetătorii au comparat pepenele crescut la ei cu unul din Spania. Prima diferenţă ține de mărime: străinii cultiva pepeni mici, în timp ce ai noştri au şi 10 kg. A doua este legată de prospeţime. Un pepene cules de puţin timp va fi oricând mai gustos.
La Institutul de Cercetare din Dăbuleni sunt în prezent omologate trei soiuri: „De Dăbuleni”, „Dulcele de Dăbuleni” şi „Oltenia”, precizează Știrile Pro Tv.
”Toate trei soiurile sunt adaptate, fiind create în aceste locuri. Au și o comportare foarte bună la boli. Fără a fi nevoie de tratamente în exces”, a precizat Ştefan Nanu, director adjunct ştiinţific la Institutul de Cercetare Dăbuleni.
Pepenele de la Dăbuleni: un fruct crescut pe pământ, fără chimicale
Fermierii au declarat că pepenii sunt crescuți la Dăbuleni pe pământ, spre deosebire de cei din Grecia sau Turcia, unde sunt cultivați în piatră. De asemenea, oamenii au mai adăugat că, în cultivarea fructului, folosesc foarte puţine chimicale.
În ceea ce privește Ministerul Agriculturii, reprezentanții au afirmat că susţin ca, în cel mult doi ani, pepenii să intre în rândul produselor cu indicaţie geografică protejată.
George Catean, secretar de stat Ministerul Agriculturii, a declarat că este vorba despre un sistem care aduce în primul rând recunoaştere pentru calitatea produsului. În al doilea rând, aduce protecție pentru cel care primește această schemă de calitate.
”Zona noastră este una care produce foarte mult, aş spune că în anul 2019, conform unor date ale INSSE, s-a realizat o producție de 140 de mii de tone, ceea ce ar fi egalată la nivelul a cinci regiuni. De aceea este nevoie să identificăm pepenele de Dabuleni”, a explicat Aurelia Diaconu, director Institutul de Cercetare Dăbuleni.