0 C
București
vineri, 11 aprilie, 2025
Acasă Blog

Declin alarmant: 55% dintre coloniile de albine din SUA au murit

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Albinele din SUA ar putea fi afectate de cea mai gravă ”moarte în masă” din istoria lor, iar motivul nu este încă clar.

Deocamdată, se pare că aceasta va fi cea mai mare pierdere de colonii pe care am experimentat-o în cel puțin ultimii 25 de ani – și probabil din istoria SUA”, a declarat Scott McArt de la Universitatea Cornell din New York, titrează publicația New Scientist.

Apis m., o organizație non-profit care susține apicultorii din SUA, a transmis că aproximativ 55% din coloniile de albine – estimativ 1.6 milioane – au fost pierdute

Apicultorii din SUA experimentează frecvent pierderi de colonii în timpul iernii.

De exemplu, aproximativ 37% din coloniile gestionate au fost pierdute între octombrie 2023 și aprilie 2024.

Cu toate acestea, amploarea pierderilor din această iarnă pare a fi mult mai mare, mai puntcează sursa citată.

Pierderea masivă a albinelor din America, fie că vorbim de cele aflate în stupine sau de cele sălbatice, afectează deja recoltele de alimente și producția de miere

Declinul actual este parte a unei crize mai largi în lumea insectelor, unde speciile sunt despar extrem de rapid.

Și mai îngrijorător este faptul că oamenii de știință avertizează că această pierdere pune în pericol funcții esențiale ale vieții pe Pământ.

Departamentul american al Agriculturii investighează cauzele, inclusiv paraziți, viruși și pesticide.

Deși numărul de coloniile de albine a crescut, cercetătorii subliniază că nu este un semn că acestea sunt sănătoase.

Analiza completă a datelor va dura aproximativ o lună.

Ministrul Mediului înființează o nouă Direcție de Inteligență Artificială: ”Trebuie să aliniem responsabilitatea pentru natură, la nivel administrativ, cu cele mai noi tehnologii”

Foto: Ministrul Mediului/Mircea Fechet
Foto: Ministrul Mediului/Mircea Fechet

Într-un demers inovator care plasează România pe harta țărilor care îmbină tehnologia cu responsabilitatea față de natură, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat înființarea unei Direcții de Inteligență Artificială în cadrul instituției pe care o conduce.

Declarația a fost făcută în cadrul deschiderii oficiale a Târgului GREEN ENERGY EXPO & ROMENVIROTEC 2025, cel mai mare eveniment dedicat energiei verzi și soluțiilor pentru orașe inteligente, care are loc la Romexpo.

Am decis să înființez, la Ministerul Mediului, o Direcție de Inteligență Artificială (IA), pentru că îmi propun să fim mai ambițioși și să aliniem responsabilitatea pentru natură, la nivel administrativ, cu cele mai noi tehnologii”, a declarat ministrul.

Noua structură va avea rolul de a eficientiza procesele birocratice și de a crește acuratețea în deciziile administrative din Ministerul Mediului

Inteligența Artificială va deveni partenerul de încredere al colegilor mei în procesele de reglementare, inclusiv în emiterea autorizațiilor și avizelor de mediu”, a declarat ministrul Mediului din România.

Ministrul a subliniat că, într-o primă fază, se va face o evaluare a procedurilor unde IA poate aduce un plus de eficiență, urmând să fie preluate modele funcționale din țări precum Franța și Danemarca.

Va procesa informații în timp real, va analiza rapid documente și date complexe, economisind timp și reducând erorile umane,” a punctat Fechet.

Apa – prioritate națională și vector al inovației în administrația de mediu

Declarația sa vine în contextul unor progrese constante în domeniul protecției mediului în România, susținute inclusiv prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență.

România merge pe direcția bună când vorbim despre mediu”, a afirmat ministrul, amintind de rezultatele înregistrate anual în ceea ce privește colectarea deșeurilor, extinderea suprafețelor împădurite și implicarea comunităților locale.

Fechet a apreciat și faptul că organizatorii târgului au dedicat o zi întreagă resurselor de apă – o prioritate clară a mandatului său.

APA este prioritatea mandatului meu și ne concentrăm, la Ministerul Mediului, pe soluții care pot asigura apă potabilă pentru toți românii și pe protejarea ecosistemelor acvatice”, a adăugat Fechet.

Într-o eră digitală în continuă expansiune, inițiativa Ministerului Mediului deschide un nou drum pentru o administrație publică mai inteligentă, mai verde și mai eficientă.

Abia aștept să fac anunțul primului act administrativ de mediu emis cu ajutorul Inteligenței Artificiale”, a conclus ministrul.

Mai mult recoltă, mai puțin teren: modul inedit în care agricultura verticală economisește spațiu, apă și emisii

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Cultivarea verticală a căpșunilor permite economisirea a până la 50% din cantitatea de apă comparativ cu metodele tradiționale și valorifică mai eficient spațiul disponibil, generând o producție mai mare pe metru pătrat.

Astfel de soluții inovatoare sunt tot mai frecvent implementate pentru a face lanțurile de aprovizionare mai sustenabile și pentru a diminua impactul asupra mediului.

Însă responsabilitatea pentru un viitor sustenabil nu revine doar producătorilor și comercianților, ci și fiecăruia dintre noi, prin alegerile pe care le facem zilnic.

Cultivarea căpșunilor pe verticală folosește cu 50% mai puțină apă și oferă o producție mai mare pe metru pătrat comparativ cu metodele tradiționale

Pentru ca Regatul Unit să atingă obiectivul de emisii net zero până în 2050, lanțurile de aprovizionare cu alimente trebuie să devină mult mai sustenabile, scrie publicația britanică The Guardian.

Supermarketurile, precum Tesco, joacă un rol esențial în această tranziție. Un exemplu este sprijinirea fermierilor care folosesc ferme verticale, cum este Wicks Farm.

Aceste ferme produc căpșuni britanice tot timpul anului, folosind cu 50% mai puțină apă și generând de 3.5 ori mai mult fruct pe metru pătrat, cu un impact redus asupra mediului.

Astfel, Tesco contribuie activ la reducerea amprentei de carbon a alimentelor, mai transmite sursa citată.

Producerea îngrășămintelor convenționale consumă multă energie, reprezentând aproape 1.5% din emisiile globale de CO2

Mai mult, Marea Britanie importă aproximativ 60% din îngrășămintele necesare. Tesco a colaborat în 2023 cu cinci dintre cei mai mari furnizori de legume pentru a lansa cel mai mare experiment comercial din Marea Britanie cu îngrășăminte cu emisii scăzute de carbon.

Rezultatele inițiale au arătat că aceste îngrășăminte sunt la fel de eficiente ca cele tradiționale, reducând emisiile cu până la 50%.

Experimentul ar putea deschide calea pentru producția de îngrășăminte ecologice la scară largă în Marea Britanie.

Oamenii de știință au măsurat oficial limita de viteză a gândirii umane, iar rezultatele sunt spectaculose

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un studiu recent a stabilit ”limita de viteză” a gândirii umane: doar 10 biți pe secundă, transmite publicația Scientific American.

Deși pare greu de crezut, asta înseamnă că mintea noastră procesează conștient informația de 100 de milioane de ori mai lent decât o colectează simțurile noastre, care adună până la un miliard de biți pe secundă.

Gândirea umană are o limită de viteză, iar evoluția modelează felul în care gândim astăzi

Această descoperire ridică întrebări importante: de ce filtrăm atât de mult din ceea ce percepem? Și de ce suntem capabili să ne concentrăm pe un singur gând o dată?

Cercetătorii cred că răspunsurile vin din evoluție, mai punctează sursa citată. Primele forme de viață cu sisteme nervoase simple foloseau creierul doar pentru a se orienta — spre hrană sau departe de pericol.

Asta ar fi dus la dezvoltarea unui mod de gândire ”pe rând”, cu un singur fir logic activ la un moment dat.

Se pare că natura a impus o limită de viteză gândurilor noastre conștiente. De ce? Chiar nu știm, dar este probabil rezultatul istoriei noastre evoluționare”, a explicat unul dintre autorii studiului.

Suntem sau nu ”multitasking”?

Așadar, deși putem părea multitasking, creierul nostru doar comută anumite sarcini, cu un cost de eficiență.

Studiul pune sub semnul întrebării și viitorul interfețelor creier-computer: dacă gândirea are o limită naturală, cât de departe putem merge cu tehnologia?

6 din 10 medici români iau în calcul plecarea din țară

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Șase din 10 medici iau în calcul să plece din țară. Sunt rezultatele unui studiu realizat de cea mai mare platformă de recrutare medicală din țară, scrie Europa FM.

Conform sursei citate, printre nemulțumiri se numără salariile, volumul mare de muncă, stresul și lipsa oportunităților de avansare în carieră.

Cei mai mulți medici spun că ar rămâne în România dacă salariile și beneficiile ar fi îmbunătățite

Peste 60% dintre medici consideră că instabilitatea politică și economică le influențează negativ activitatea profesională. Mai mult de jumătate iau în calcul emigrarea pentru a profesa în străinătate, conform unui studiu realizat de platforma de recrutare MEDIjobs.

Principalele motive de îngrijorare includ inflația în creștere, subfinanțarea sistemului sanitar, lipsa investițiilor în infrastructura medicală și schimbările legislative frecvente.

Aproape 70% dintre cei care intenționează să își schimbe locul de muncă sunt nemulțumiți de nivelul salarial. În egelă măsură, peste jumătate reclamă volumul mare de muncă, iar circa 40% acuză lipsa oportunităților de avansare.

Studiul MEDIjobs a fost efectuat în luna martie a acestui an

Conform sursei citate, studiul MEDIjobs a fost efectuat în luna martie, pe un eșantion reprezentativ de specialiști medicali din domeniul sanitar public și privat în România, prin chestionar online, cu o marjă de eroare de ±5.66%, pentru un nivel de încredere de 95%.

Animalele marine devin tot mai agresive din cauza încălzirii globale

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

California raportează tot mai multe cazuri de foci agresive care atacă înotătorii și surferii.

Cercetătorii susțin că mamiferele marine, inclusiv delfinii și balenele, sunt otrăvite de o explozie de alge, fenomen legat de încălzirea globală.

Numărul cetaceelor eșuate pe plaje a crescut semnificativ din aceleași motive, iar animalele devin fie speriate, fie agresive

Un reportaj CNN găzduiește mărturiile mai multor înotători și surferi care au fost atacați (mușcați, cel mai des) în ultima perioadă de lei de mare, de-a lungul coastei de sud a Californiei, scrie Biziday.

Leii de mare (asemănători cu focile, dar ceva mai mari) sunt de obicei animale curioase și jucăușe, dar, arată cercetătorii de la Marine Mammal Care Center din Los Angeles, animalele sunt otrăvite de oceanul în care trăiesc, mai exact de o toxină cauzată de o explozie a algelor care se găsesc de obicei pe fundul apei.

Încălzirea apei perturbă curenții subacvatici, ducând la apariția unei marie roșii, cauzată de înmulțirea rapidă a algelor ce conțin acid domoic.

Acesta otrăvește apa și pătrunde în lanțul trofic, afectând peștii, pelicanii, leii de mare și delfinii. Cercetătorii consideră că, pe lângă încălzirea globală, îngrășămintele pe bază de azot din agricultură, transportate în ocean prin râuri și pâraie, perturbează ciclul natural al algelor și al viețuitoarelor marine.

Leii de mare aproape că înnebunesc, în timpul acestei explozii de alge. Din punct de vedere al volumului, este cu siguranță cel mai mare pe care l-am văzut vreodată”, a declarat pentru CNN John Warner, CEO al Marine Mammal Care Center din Los Angeles, conform sursei citate.

Criza animalelor marine: mareea roșie provoacă eșuarea și comportamente anormale

Toxina neurologică cauzată de mareea roșie provoacă leilor de mare probleme respiratorii, convulsii și comportamente de dezorientare, frică sau agresivitate, iar femelele gestante pierd sarcina.

Delfinii, de asemenea, devin dezorientați și eșuează pe plaje, simțindu-se ca și cum nu ar putea respira.

În ultimele cinci săptămâni, centrul din LA a primit 2.000 de sesizări privind animale marine eșuate sau bolnave, comparativ cu cele 3-4.000 de sesizări anuale primite în mod obișnuit.

Din cauza numărului mare de cazuri, a fost amenajat un ”loc de triaj” în parcarea institutului.

Delta Dunării, desemnată ”Destinația anului 2025”

Foto: Facebook/Pixabay
Foto: Facebook/Pixabay

Delta Dunării a fost aleasă ”Destinația anului 2025” în urma voturilor exprimate de experți în turism, cercetători sociologi și turiști.

În competiție au fost incluse mai mult de 70 de destinații din România și Republica Moldova.

Delta Dunării a captivat juriul cu plajele sale sălbatice și pădurile străvechi din Munții Măcin

Potrivit Europa FM, între finaliste, s-au aflat Colinele Transilvaniei, Țara Dornelor și Țara Hațegului.

Cu toate acestea, cele mai multe voturi le-a primit Delta Dunării care a fost declarată ”Destinația anului 2025”.

S-a ajuns la acest rezultat în urma voturilor venite de la public și de la un juriu format din 100 de experți din domeniul turismului, mai transmite sursa citată.

Anul 2025 vine cu noi măsuri pentru protejarea animalelor din Delta Dunării de atacurile șacalilor

Reamintim că în luna ianuarie a acestui an, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a recomandat locuitorilor și crescătorilor de animale din Delta Dunării măsuri pentru a diminua pagubele cauzate de şacali.

Controlul populaţiei de şacali se realizează prin restricţionarea accesului acestora la hrană, nu prin extragere sau împuşcare.

Printre măsurile recomandate se numără însoţirea turmelor de câini, construirea de oboare pentru protecţia animalelor pe timpul nopţii, utilizarea de dispozitive luminoase pentru a preveni atacurile şi construirea de adăposturi închise pentru păsări.

De asemenea, Administraţia a sfătuit crescătorii să solicite evaluarea pagubelor și să colaboreze cu medicii veterinari pentru tratamentele necesare.

Masacrul forestier din Vatra Moldoviței: 6 ani de cercetări și arestări

Foto: Facebook/Agent Green
Foto: Facebook/Agent Green

Agent Green a anunțat că au trecut 6 ani de când a fost dezvăluit masacrul din Vatra Moldoviței până când făptașii au fost identificați și opriți.

Deși în acte totul părea în regulă, munții erau, pe rând, dezvăluiți complet de pădure. Inginerul silvic Ionuț Prindii și pădurarul Valentin Petru Smucilă, de la Ocolul Silvic Vama din județul Suceava, au fost prinși pentru că au ascuns tăierile ilegale prin emiterea de documente de exploatare false.

Masacrul forestier din Vatra Moldoviței: făptașii au colaborat cu firmele NICO FOREST SRL și SIMIFOREST SRL pentru transportul de copaci tăiați ilegal.

Potrivit organizației pentru protecția mediului, s-a dispus extinderea urmăririi penale și cu privire la săvârșirea infracțiunii de “folosirea fără drept şi falsificarea dispozitivului special de marcat”, pentru ”fals intelectual”, de asemenea și pentru infracțiunea de ”uz de fals”.

Prin ordonanța Pachetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, s-a confirmat continuarea urmăririi penale față de nouă persoane fizice, inclusiv inginerul silvic Prindi și pădurarul Smucilă, precum și față de două persoane juridice.

Agent Green: ”În total, față de cele nouă persoane fizice și două persoane juridice se efectuează cercetări pentru comiterea a peste 350 de acte materiale privind infracțiunile menționate”

Săptămâna trecută s-a pus sechestru pe 2 camioane în valoare de 65.000 euro și a unei remorci în valoare de 15.000 euro, toate fiind ridicate și depozitate în spațiul special amenajat al IPJ Suceava din localitatea Stroiești. Bunurile de 80.000 de euro vor servi la recuperarea prejudiciului, dacă ancheta va confirma în totalitate neregulile descoperite”, se arată în comunicatul reprezentanților Agent Green.

Cercetările din acest complex dosar sunt continuate de către polițiștii Serviciului Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, pentru probarea întregii activități infracționale, stabilirea participației penale a tuturor persoanelor implicate și tragerea la răspundere a acestora.

O aplicație bazată pe inteligența artificială ar putea salva cireșii din Japonia

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Florile de cireș din Japonia, care reprezintă un simbol al reînnoirii și al efemerității, se află în pericol, însă o nouă aplicație bazată pe inteligența artificială (AI) ar putea contribui la conservarea acestor pomi.

Înflorirea cireșilor, cunoscută sub denumirea de ”Sakura” în japoneză, un eveniment așteptat cu nerăbdare atât de japonezi, cât și de turiști, este amenințată de vârsta înaintată a multor pomi, care au între 70 și 80 de ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Florile de cireș din Japonia, din ce în ce mai afectate de schimbările climatice

Confruntate cu riscul de dispariție și cu creșterea costurilor de întreținere, autoritățile locale recurg la ”doctori de copaci”.

În sprijinul colectării mai multor date despre cireși, compania japoneză de băuturi Kirin a creat un nou instrument numit ”Sakura AI Camera”.

Aplicația permite utilizatorilor să evalueze starea și vârsta cireșilor din fotografiile realizate cu telefoanele lor, pe o scală de cinci niveluri, de la ”foarte sănătos” la ”îngrijorător”.

Aplicația AI, antrenată pe baza a 5.000 de imagini cu ajutorul acestor ”medici specialiști”, analizează arborii pentru a oferi această evaluare. Fotografiile pomului, starea și locația acestuia sunt apoi colectate pe platforma Sakura AI Camera.

De la lansarea sa luna trecută, au fost încărcate aproximativ 20.000 de fotografii noi, iar datele sunt disponibile online în mod gratuit pentru autorităţile locale, scrie Digi 24.

Plantarea unui pom nou costă peste 6.000 de euro

Am auzit că această conservare a cireşilor necesită resurse umane şi financiare şi că este dificilă colectarea de informaţii. Cred că putem contribui la acest lucru”, a declarat Risa Shioda de la departamentul de marketing al Kirin.

Potrivit sectorului Meguro din sud-vestul capitalei Tokyo, care găzduieşte o zonă renumită pentru cireşii înfloriţi de pe malurile sale, replantarea unui nou pom costă echivalentul a 6.210 de euro, mai transmite sursa citată.

Hiroyuki Wada, de la asociaţia niponă a acestor ”doctori de copaci”, care a contribuit la supravegherea dezvoltării instrumentului AI, a declarat că este ”formidabil că poate fi identificată locaţia şi starea cireşilor”.

Potrivit reprezentantului, ideal ar fi ca experţii să poată folosi aceste date pentru a analiza şi motivele din cauza cărora cireşii devin vulnerabili.

Cinci pași simpli pentru un Paște mai prietenos cu natura

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sărbătoarea de Paște este un simbol al renașterii, dar este momentul perfect pentru a reflecta asupra obiceiurilor noastre și a face alegeri conștiente care pot reduce impactul asupra mediului. De aceea, putem pune în aplicare cinci sfaturi utile pentru un Paște eco-friendly:

1. Alege alimente locale și de sezon

Pentru mesele de Paște, optează pentru produse locale, de sezon și, pe cât posibil, ecologice. Astfel, reduci impactul transportului și susții producătorii locali. Cumpără doar cât ai nevoie și evită risipa alimentară.

2. Cadouri sustenabile

Oferă daruri ecologice: articole reciclate, haine sustenabile sau cărți despre mediu. Pe lângă bucuria oferită, acestea inspiră un stil de viață responsabil.

3. Decorațiuni de Paște DIY (do it yourself)

Implică-ți familia în realizarea decorațiunilor din materiale reciclate precum hârtie, carton sau textile. Activitatea este creativă, educativă și reduce deșeurile.

4. Refolosește inteligent resturile

După masa festivă, nu arunca mâncarea rămasă! Împarte-o cu vecinii sau congeleaz-o în recipiente reutilizabile, etichetate corespunzător. Poți transforma resturile în rețete delicioase.

5. Colectează selectiv corect

Verifică regulile locale pentru colectarea selectivă – unele deșeuri, precum cochiliile de scoici, pot avea regim diferit. Redu plasticul de unică folosință, strivește ambalajele înainte de a le arunca și reciclează corect.

Fiecare gest contează. Paștele poate fi nu doar o sărbătoare a luminii, ci și a responsabilității față de natură. Alege să sărbătorești cu grijă față de planetă!