3.9 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Acasă Blog

Se schimbă legea pentru cei care folosesc trotinete electrice

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mai nou, persoanele care folosesc trotinete electrice sunt obligate prin lege să poarte cască și să dețină o asigurare.

Această asigurare va acoperi posibila accidentare a pietonilor, titrează Biziday.

Parlamentul italian a adoptat miercuri noile norme, care vor intra în vigoare după promulgarea de către președinte.

Noua lege va combate “jungla de pe străzi” și “comportamentul neglijent” al multor persoane care folosesc trotinete electrice

Inițiativa aparține ministrului Transporturilor, Matteo Salvini. Acesta care a promis să combată “jungla de pe străzi”, referindu-se la ceea ce el numește “comportament neglijent” al utilizatorilor de trotinete electrice.

În Italia, există aproximativ 55.000 de trotinete electrice pentru închiriere, considerate un mijloc de transport ecologic.

Cu toate acestea, recent, datorită vremii favorabile și fluxului mare de turiști, acest sector a înregistrat o creștere care s-a dovedit deranjantă pentru pietoni și nu numai.

Trotinetele sunt frecvent abandonate pe trotuare și blochează circulația. Mai mult, utilizatorii lor aleg deseori să circule pe șosele, printre mașini, perturbând traficul.

Accidentele cu trotinete electrice în Italia, în creștere alarmantă: 21 de decese și 182 de pietoni răniți în ultimul an

Potrivit Istat, agenția națională de statistică din Italia, accidentele în care sunt implicate trotinetele electronice au crescut constant.

Anul trecut, 21 de persoane au murit și 182 de pietoni au fost loviți, în urma accidentelor cu trotinete electrice.

Comparativ, în anul 2021, nouă persoane au murit și 127 de pietoni au fost răniți.

Romsilva plantează 3 milioane de puieți pentru regenerarea pădurilor din România

Foto: Facebook/Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva
Foto: Facebook/Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva

În cursul zilei de ieri, 21 noiembrie, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a anunțat că va planta aproximativ 3 milioane de puieţi forestieri în campania de împăduriri de toamnă.

Prin urmare, vor fi regenerate 2.096 hectare fond forestier.

Potrivit unui comunicat de presăm dintre cele peste 2.000 de hectare, 1.212 hectare sunt regenerate natural, iar 884 vor fi regenerate artificial, prin lucrări de împăduriri.

Romsilva extinde campaniile de împăduriri în zonele de câmpie și Delta Dunării

De asemenea, în campania de împăduriri de toamnă, se vor realiza lucrări de completări curente în plantaţii pe 218 hectare fond forestier şi lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi pe alte 327 hectare. În campania de toamnă, şantierele de împăduriri sunt concentrate, în cea mai mare parte, în zone de câmpie din sudul ţării şi zone din lunca şi Delta Dunării”, au mai transmis reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor.

12.047 hectare de pădure au fost regenerate în 2024

Programul de regenerare a fondului forestier proprietatea publică a statului şi administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva prevede regenerarea, în acest an, în cele două campanii de împăduriri, de primăvară şi de toamnă, a 12.047 hectare, din care 8.158 prin regenerări naturale şi 3.889 prin lucrări de împăduriri.

O nouă investiție garantează alimentarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni din nordul Moldovei

Foto: Facebook/Mircea Fechet
Foto: Facebook/Mircea Fechet

Ministerul Mediului a făcut încă un pas în deblocarea unei investiții care garantează alimentarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni din Botoșani, Dorohoi și Suceava.

Mircea Fechet: ”Este un proiect pentru care nimeni, în ultimii 37 ani, nu a venit cu o soluție sigură, ci doar cu promisiuni goale”

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Mediului, barajul de la Vârfu Câmpului, de pe râul Siret, care asigură sursa de apă permanentă pentru locuitorii din județele Suceava și Botoșani, este un obiectiv major de importanță națională în domeniul gospodăririi apelor, iar acest lucru devine literă de lege printr-o Ordonanță de Urgență care va ajunge în scurt timp și pe masa Guvernului.

Este vorba despre o acumulare cu un volum total de 17 milioane mc, care poată să furnizeze un flux optim de apă potabilă localităţilor riverane din Botoșani și Suceava, dar care, în același timp, va apăra de inundații locuințele din întreaga luncă a Siretului.

Ministrul Mediului: ”Mi-am asumat, ca ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, să fac din APĂ o prioritate națională și mă țin de cuvânt”

Nu doar că ne asigurăm că stopăm criza de apă din județul Botoșani, cel mai afectat în ultimii ani, la nivel național, dar, prin finalizarea lucrărilor la barajul de la Vârfu Câmpului reușim să eliminăm și cheltuielile uriașe de întreținere, reparații și pompare a apei pe distanțe de zeci de kilometri. Avem și un mare plus pentru agricultură, pentru că sistemele de irigații din zonă își vor putea relua funcționarea la parametri normali pe o suprafață de peste 32.000 ha, unde producția agricolă pune o pâine pe masa a mii de români”, a adăugat oficialul.

Peste 200 de comune, orașe și municipii din toată țara vor avea sisteme moderne de colectare și valorificare a gunoiului de grajd

Foto: Facebook/Mircea Fechet
Foto: Facebook/Mircea Fechet

Ministrul Mediului din România a anunțat astăzi, 22 noiembrie, că 239 de comune, orașe și municipii din toată țara vor avea sisteme moderne de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, cu sprijinul Ministerului Mediului și fonduri din PNRR.

Potrivit declarațiilor făcute de oficial, de la Timiș la Bacău și de la Suceava la Teleorman, există administrații locale care au trecut cu brio de etapa de evaluare.

În plus, pentru proiectele pe care le-au depus vor primi finanțări cuprinse între 1 și 5 milioane lei, bani destinați gestionării ecologice a deșeurilor de la animale, reducerii emisiilor de amoniac și menținerii unui sol mai curat, mai puțin poluat cu nitrați.

Platformele pot suporta o cantitate de gunoi de grajd cuprinsă între 1.200 și 3.200 tone

Ne asigurăm, în acest fel, că dăm o mână de ajutor consistentă primăriilor care sunt preocupate să treacă la nivelul următor în ceea ce privește colectarea și valorificarea gunoiului de grajd, fie prin înființarea de noi platforme, fie prin modernizarea celor existente, cu echipamente și utilaje noi. Mai exact, vorbim despre platforme cu o capacitate între 1.500 și 4.000 mc, care pot suporta o cantitate de gunoi de grajd cuprinsă între 1.200 și 3.200 tone”, a transmis ministrul Mircea Fechet.

Noile investiții în accelerarea colectării și valorificării deșeurilor provenite de la animale au o valoare totală de peste 830 milioane

De asemenea, acestea sunt realizate în cadrul Componentei C3 – Managementul deșeurilor, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Continuăm să sprijinim administrațiile locale în efortul de gestionare și reciclare a deșeurilor prin înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar, care vor suplimenta capacitățile de colectare separată inclusiv pentru deșeurile voluminoase, de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, precum și pentru deșeurile periculoase sau cele din construcții și demolări. Pentru că obiectivul e unul singur: să avem comunități mai curate!”, a declarat ministrul Mediului.

ANPM intensifică monitorizarea poluării în cele mai afectate zone din România

Foto: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM)
Foto: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM)

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) face, până la finalul anului, măsurători în cele mai poluate zone din ţară cu ajutorul a 25 de autolaboratoare, transmite News.ro.

Acestea vor monitoriza calitatea aerului în zonele de trafic intens, din apropierea principalelor intrări în marile oraşe, în zona depozitelor de deşeuri, precum şi în zonele industriale reclamate ca fiind poluante.

Mai multe campanii de monitorizare a aerului vor fi desfășurate în zonele critice din România

Desfăşurăm campanii pe zonele de trafic intens, din apropierea principalelor intrări în marile oraşe, în zona depozitelor de deşeuri, precum şi în zonele industriale în privinţa cărora sunt semnalate cele mai multe probleme de calitate a aerului. Verificările vor fi făcute pe rând şi pe parcursul mai multor zile, funcţie de fiecare tematică în parte, având în vedere faptul că autolaboratoarele vor face măsurători 24 de ore din 24, mai multe zile la rând”, a transmis preşedintele instituţiei, Laurenţiu Alexandru Păştinaru, potrivit sursei citate.

Autolaboratoarele ANPM: Tehnologie Avansată pentru Monitorizarea Poluării Aerului

Potrivit datelor transmise de oficialii instituţiei, fiecare din aceste autolaboratoare achiziţionate de Ministerul Mediului – România are în dotare ministaţie meteo, sistem de transmisie a datelor şi echipamente pentru măsurarea dioxidului de sulf (SO2), hidrogenului sulfurat (H2S), oxizilor de azot (NO/ NO2/ NOX), amoniacului (NH3), compuşilor volatili şi particulelor în suspensie (PM 10 şi PM 2.5).

Motocicliștii din Clubul Ride&Ride, voluntari în proiectul ”Există un erou în fiecare dintre voi”

Foto: Facebook/”Există un erou în fiecare dintre voi”
Foto: Facebook/”Există un erou în fiecare dintre voi”

Zece voluntari de la clubul Ride&Ride, care a fost fondat în urmă cu cinci ani şi care reuneşte motociclişti, s-au alăturat proiectului ”Există un erou în fiecare dintre voi”.

Proiectul ”Există un erou un fiecare dintre voi” implică instructaj din punct de vedere medical, realizat de traineri autorizaţi la nivel european.

Pentru anul 2025, clubul motocicliştilor îşi propune să aibă o sută de astfel de voluntari

Persoanele instruite au, apoi, posibilitatea de a interveni, prin intermediul unei aplicaţii mobile, în cazuri de urgenţă aflate în proximitate.

 ”Am observat că putem ajuta şi, în consecinţă, am început să adunăm în echipă membri care pot să ajute, voluntari, motociclişti. Grupul a ajuns la aproape 7.000 de oameni care se ajută între ei nu doar în caz de accident, ci şi în situaţii în care apar probleme de altă natură. Legătura este formată printr-un grup de Telegram unde cel care are nevoie postează: că nu ai curent la baterie, ai avut un accident sau altă problemă şi cei care sunt în jur intervin. De acolo am aderat la ideea domnului doctor Cristian Grasu, cel care a pus la punct proiectul Există un erou în fiecare”, a declarat la Medika Tv, Puiu Vasilescu, fondator al clubului Ride & Ride.

Proiectul ”Există un erou în fiecare dintre voi” a fost pus la punct în urmă cu peste un deceniu

Acest proiect a fost inițiat de medicul Cristian Grasu, preşedintele Serviciilor de Ambulanţă din România. 

Salvatorii aflaţi în acest program pot doar să acorde prim ajutor care nu implică tratamentul.

De la iniţierea proiectului, mii de oameni au fost ajutaţi, mai transmite sursa citată.

Ford va concedia 4.000 de angajați din Europa

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Compania americană Ford a anunțat că va reduce 4.000 de locuri de muncă în Europa, anunță publicația Descoperă.ro .

Angajații vor fi disponibilizați până la sfârșitul anului 2027, se arată într-un articol publicat în Le Figaro.

4.000 de persoane vor rămâne fără loc de muncă din cauza pierderilor generate de ”tranziția industriei la vehiculele electrice”

Concedierile vor avea loc ca urmare a concurenței crescute și a pierderilor generate de ”tranziția industriei la vehiculele electrice”.

Reprezentanții Ford au explicat că această decizie este necesară pentru a face față provocărilor impuse de ”noua concurență”.

Angajații din Germania și Regatul Unit, în pericol de a fi concediați

Compania a suferit pierderi semnificative în ultimii ani, iar trecerea industriei către vehicule electrice și noua concurență au fost foarte dăunătoare”, a transmis grupul prin intermediul unui comunicat.

Potrivit sursei citate, veștile proaste îi vizează în special pe angajații din Germania și Regatul Unit.

De asemenea, acțiunea demonstrează dificultățile mari cu care se confruntă sectorul auto.

Ford întârzie producția vehiculelor electrice din cauza dificultăților financiare

În luna august, Ford anunța că a amânat producția unei camionete electrice la o nouă fabrică din Tennessee. Mai mult, gigantul a anulat planurile pentru un SUV electric cu trei rânduri de scaune.

Compania a explicat că va prioritiza dezvoltarea modelelor hibride și a vehiculelor comerciale electrice, inclusiv o dubă electrică în 2026 și camionete EV în 2027.

Modificările vin ca urmare a adoptării lente a vehiculelor electrice și a dificultăților financiare în industrie.

Acțiune de amploare împotriva braconajului piscicol: 40 de percheziții în trei județe

Foto: Poliția de Frontieră
Foto: Poliția de Frontieră

Patruzeci de percheziţii au avut loc în Botoşani, Ilfov şi Bihor, la persoane bănuite de braconaj piscicol, fiind implicate peste 200 de forţe de ordine în această operaţiune, informează News.ro.

Poliţiştii au găsit 300 de kilograme de peşte, iar patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.

Persoanele vizate de anchetă ar fi efectuat activităţi de braconaj piscicol, pe lacul de acumulare Negreni

Peste 200 de forţe de ordine au fost implicate, într-o acţiune de amploare, organizată de poliţişti, care a fost documentată pe parcursul mai multor luni de zile. Din cercetări a reieşit faptul că persoanele vizate de anchetă ar fi efectuat activităţi de braconaj piscicol, pe lacul de acumulare Negreni, utilizând unelte de pescuit interzise la deţinere, încălcând astfel legislaţia care protejează ecosistemul acvatic”, au afirmat poliţiştii, potrivit sursei citate.

Plasele monofilament, o amenințare pentru resursele acvatice și ecosistemele naturale

Ei au adăugat că plasele monofilament sunt interzise atât la deţinere, cât şi la utilizarea în vederea pescuitului, întrucât se pot captura cantităţi excesive de peşte, inclusiv peşti sub dimensiunea minimă legală, ceea ce ar conduce la epuizarea resurselor acvatice.

De asemenea, poliţiştii au precizat că aceste plase sunt fabricate din materiale sintetice care, odată abandonate, devin deşeuri ce contribuie la poluarea apelor şi afectarea faunei şi a florei acvatice.

Donald Trump e presat să pună capăt mandatului „radical” al mașinilor electrice

Trump e presat să pună capăt mandatului mașinilor electrice
Sursă - Unsplash

Donald Trump, noul președinte al Statelor Unite ale Americii, este presat să inverseze politicile „radicale” privind vehiculele electrice (EV) al lui Joe Biden în primele 100 de zile de la preluarea mandatului, scrie Daily Mail.

Presiunile vin din partea Alianței pentru Consumatori, o organizație nonprofit de advocacy a consumatorilor. ONG-ul a lansat o campanie numită „2035”. Aceasta arată modul în care agenda energetică a lui Biden da peste cap viețile americanilor dacă ar rămâne neschimbată.

Ei prezintă o Americă distopică în 2035, unde, unde emisiile și consumul de energie ale cetățenilor sunt monitorizate cu atenție. Clipul ar putea fi ușor confundat cu o scenă din „Black Mirror” de la Netflix.

Este un „film pe care politicienii precum Gavin Newsom și elitele liberale nu vor ca publicul american să-l vadă”, a zis directorul executiv al Alianței pentru Consumatori, O.H. Skinner.

„În timp ce împinge mandatele pentru vehicule electrice și electrocasnice asupra consumatorilor sub pretextul protejării climei, aceștia fac de fapt o mișcare de a controla practic viețile de zi cu zi ale americanilor și de a le limita alegerile cu privire la produsele de la magazinul alimentar”, a mai zis el.

Donald Trump e presat să pună capăt mandatului „radical” al mașinilor electrice

Campania are scopul vădit de a exercita presiune asupra viitoarei administrații a lui Donald Trump. Noul președinte este împins să anuleze politicile lui Biden privind mașinile electrice în primele 100 de zile de mandat.

Mai mult, Trump l-a nominalizat pe reprezentantul Lee Zeldin în funcția de șef Agenției pentru Protecția Mediului. De asemenea, CEO-ul Liberty Energy, Chris Wright, a fost pus la conducerea Departamentului de Energie. Aceste numiri dau speranță celor care sunt împotriva mașinilor electrice.

Zeldin a criticat frecvent politicile de protecție a mediului care constrâng consumatorii din SUA.

Între timp, Wright este fondatorul și CEO-ul Liberty Energy. Această companie de servicii pentru zăcămintele petroliere are, probabil, interes ca vehiculele clasice să rămână cât mai mult timp pe drumuri.

Wright s-a remarcat prin faptul că i-a numit pe activiştii pentru schimbările climatice alarmişti. El a comparat eforturile democraţilor de a combate încălzirea globală cu comunismul în stil sovietic.

Administrația Biden a emis una dintre cele mai importante reglementări climatice din istoria națiunii în 2022.

Tranziția radicală către mașinile electrice nu este cea mai bună soluție, având în vedere lipsa unei infrastructuri de încărcare și o autonomie încă redusă pentru cerințele consumatorilor, însă nici căderea în cealaltă extremă, a negării efectelor schimbărilor climatice nu poate fi de bun augur ținând cont de nenumăratele catastrofe naturale care au afectat diferite părți ale globului în ultimii ani. O cale de mijloc, sănătoasă, care să lase consumatorilor posibilitatea de a alege dintr-o gamă cât mai diversă este fără îndoială cel mai benefic lucru într-o societate în tranziție către o planetă mai curată.

Azbestul a fost detectat în produsele cosmetice

Azbestul a fost detectat în produsele cosmetice
Sursă - Unsplash

Azbestul a fost utilizat la scară largă secolul trecut. El era folosit în paterialele de construcție, plăcuțele de frână și zăpada artificială, potrivit Science Alert.

În anii 1960, s-a constatat că expunerea la azbest provoacă mezoteliom. Acesta este un cancer incurabil care afectează în primul rând plămânii, dar poate afecta și abdomenul și inima. Drept urmare, azbestul a fost interzis în Marea Britanie. Expunerea la azbest este responsabilă pentru 80% din toate cazurile de mezoteliom.

Azbestul, legat de mezoteliom

Azbestul este compus dintr-un grup de mai multe minerale. Cele despre care se știe că sunt responsabile pentru mezoteliom sunt: crizotil (alb), amosit (maro), crocidolit (albastru), antofilit, tremolit fibros și actinolit fibros.

Când aceste minerale ajung în corp, se îndreaptă către mezoteliu – o membrană tisulară care căptușește plămânii, abdomenul și inima. Acolo poate rămâne zeci de ani, unde va provoca zgârieturi microscopice. Organismul recunoaște fibrele de azbest ca fiind un corp străin. Pentru a vindeca daunele, celulele imune sunt trimise în zonă pentru a descompune fibrele de azbest.

Totuși, fibrele de azbest sunt rezistente la atacul imunitar. Substanțele chimice produse de celulele imune pentru a descompune fibrele de azbest atacă mezoteliul, producând mezoteliom.

Azbest în produse cosmetice

Nu există înregistrări privind utilizarea intenționată a azbestului în produse cosmetice. Totuși, există riscul unei contaminări scăzute cu azbest în mineralele de talc.

Talcul se găsește în fardul de ochi, de obraz și pudra de față. El este încorporat în formulele cosmetice deoarece este un agent antiaglomerant absorbant de umiditate. Este utilizat, practic, pentru a face produsele mai ușor de aplicat.

O investigație BBC din acest an a analizat 8 mostre comsetice din comerț care conțin talc. Ele au fost testate prin microscopie electronică cu transmisie. Analiza a găsit găsit urme de azbest în două dintre probe.

Riscuri pentru consumatori

Începând cu 2022, se extrag 7,3 milioane de tone de talc pe an. Cu toate acestea, industria talcului a fost rezistentă la reglementări, introducând în mod voluntar o tehnică numită difracție de raze X pentru a determina orice conținut de azbest, care are o capacitate de detectare limitată.

Aceasta înseamnă că există posibilitatea ca unele contaminari cu fibre de azbest să fi rămas nedetectate în produsele cosmetice cu talc testate folosind această tehnică. Prin urmare, utilizarea produselor cosmetice pe bază de talc poate fi riscantă. Mai mult, consumatorii beneficiază de puține informații.

Cosmeticele sunt în general aplicate pe față. Această metodă de utilizare crește riscul de a inhala orice particule din aer. Dacă acele particule sunt fuibre de azbest, în final se poate ajunge la mezoteliom.