Aer poluat groapa de gunoi - Foto Pixabay

Oamenii care stau în zona limitrofă Bucureștiului, mai exact în Vest, acuză faptul că aerul este din ce în ce mai greu de respirat. Aceștia spun că se simte un puternic miros de gaze, și au făcut nu mai puțin de 200 de sesizări către Garda Națională de Mediu. Numai că sursa poluării pare foarte greu de găsit. Există în acest moment pe rol mai multe controale, mai ales că există informația potrivit căreia mirosul ar proveni de la deșeuri în descompunere. „Vom veni cu trei laboratoare cu care vom măsura hidrogenul sulfurat, pentru că reclamațiile sunt pe gaze, în partea de vest a capitalei. E posibil să vină și din partea Iridex-ului, zona sectorului 1. Atunci când o astfel de groapă se închide, în special apele subterane trebuie întreținute 30 de ani”, a spus explicat Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, potrivit Impact.ro.

Se ard deșeuri, iar altele se descompun, spun activiștii

Pe de alta parte Oana Neneciu, activit de mediu, a declarat pentru Știrea Verde că  “…în jurul Bucureștiului, în unele localități din Ilfov avem identificat acest fenomen al arderilor ilegale de deșeuri, sunt focare identificate deja în Sintești, Glina, Bolintin, Bragadiru, zona de nord vest. Acest fenomen afectează masiv calitatea aerului, întrucât am identificat arderi de cauciucuri și materiale provenite din dezmembrări auto, care dau un fum foarte toxic și un miros greu. O altă sursă a mirosului sunt descompunerile de deșeuri din depozitele, unde se produce hidrogenul sulfurat. Acesta, dacă nu este ars la temperaturi foarte mari, așa cum ar trebui, și este eliminat direct în atmosfera dă un miros greu, care ne afectează fizic și psihic. În București avem ambele fenomene, care, combinate cu poluarea provenită din trafic și încălzirea locuințelor dau un cocktail de aer toxic, de multe ori insuportabil. În ianuarie 2023, de exemplu am avut aceste episoade de poluare masivă care s-au văzut pe senzorii aerlive așa cum de altfel arată și graficele”.

Calitatea aerului este foarte una foarte scăzută

Cert este că oamenii din zonă sunt extrem de revoltați de ceea ce respiră. „Sunt seri în care miroase foarte puternic a gaz, sunt seri în care miroase puternic a cauciuc ars, a deșeuri arse. Ne uităm și pe aplicație și spune că, calitatea aerului este foarte rea, în condițiile în care este ger, ar trebui să fie aer curat”, a declarat una dintre persoanele care locuiește în zonă. „După ora 6-7 seara miros de petrol, de gaz. Ne gândeam că e ceva scăpare de gaz, dar începea și mirosul de gunoi ars. Nu putem să deschidem absolut deloc geamul seara”, a explicat și un bărbat. Rămâne de văzut dacă cei de la Garda de Mediu vor reuși să identifice problema. Vom reveni.