4.2 C
București
marți, 19 martie, 2024

Linie subacvatică de cablu din lume va face legătura între România și Georgia

Cea mai lungă și mai adâncă linie subacvatică de energie și cablu digital din lume urmează să fie instalată între țărmurile de est și de vest ale Mării Negre.

Cea mai lungă linie subacvatică de energie și cablu digital din lume urmează să fie instalată între țărmurile de est și de vest ale Mării Negre, notează cepa.org. Acest angajament a fost luat de liderii Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei la București pe 17 decembrie. Iar acordul prevede transmiterea energiei verzi din Caucazul de Sud către Europa și face parte din planurile mai ample ale Uniunii Europene (UE) pentru diversificarea energetică. Proiectul a fost lăudat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, drept „plin de posibilități”. Ideea liniilor electrice submarine între Georgia și România a luat naștere în timpul discuțiilor de parteneriat ale țării cu UE încă din 2018. Conceptul inițial s-a bazat pe interesul Georgiei de a-și stimula integrarea economică în bloc, precum și pe potențialul de a exporta hidrocentrale. energie către Europa. Aceasta a determinat Georgia să solicite Băncii Mondiale un studiu de prefezabilitate, care a fost finalizat în 2020 (și acum este disponibil publicului).

Proiectul este în faza studiului de fezabilitate

Proiectul, la rândul său, a primit un nou impuls cu interesul Azerbaidjanului de a-și dezvolta vastul potențial de generare de energie eoliană în Caspică. Georgia trece acum la etapa studiului de fezabilitate, finanțat de Banca Mondială, care ar trebui să confirme viabilitatea comercială a proiectului, capacitatea optimă de transport și rutarea exactă. De asemenea, va examina unele dintre provocările tehnice, inclusiv geografia dificilă a Mării Negre, precum și necesitatea de a traversa două conducte submarine de gaze naturale care leagă Rusia și Turcia. În plus, studiul de fezabilitate va evalua necesitatea unei infrastructuri electrice suplimentare la capătul georgian și românesc pentru a asigura funcționarea stabilă a rețelelor electrice ale acestora. Estimările inițiale ale costurilor sunt de aproximativ 2,5 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari), cu o sursă potențială de finanțare pentru finanțarea Planului economic și de investiții european al UE. Alte finanțări pot veni de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Corporația de finanțare a dezvoltării internaționale din SUA (DFC) și altele.

Angajamentul este susținut politic

Având în vedere implicarea României și a Ungariei, ambele membre ale Inițiativei Trei Mări (3SI), ar fi firesc să fie implicat și Fondul 3SI. Au existat mai multe proiecte anterioare de transmitere a energiei de pe țărmurile de est la vest ale Mării Negre, dar acestea s-au prăbușit din cauza unei serii de probleme politice, economice și tehnice. Acestea includ proiectul conductei de gaze naturale White Stream pentru a transporta gaze turkmene în Europa prin Azerbaidjan și Georgia, precum și proiectul de interconexiune pentru gaz natural lichefiat (GNL) Azerbaidjan-Georgia-România. Cu toate acestea, de data aceasta există o voință politică vizibilă de a construi infrastructura. Întreruperea livrărilor rusești a fost un șoc grav pentru Europa, iar nevoia urgentă de a îndeplini obiectivele privind schimbările climatice cu energie mai ecologică oferă ambele un impuls semnificativ. Proiectul cablului de alimentare submarin are o șansă realistă de implementare. Acest lucru ar deschide o cale pentru alte proiecte care să contribuie la creșterea conectivității în Marea Neagră.

Latest news
știri