5.9 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

Românii vor plăti 50 de bani în plus pentru fiecare băutură pe care o cumpără. Tanczos Barna: PET-urile, sticlele și dozele nu vor mai polua mediul

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anunțat marți, 31 ianuarie 2023, că toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înscrie în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare, potrivit News.ro.

Înscrierea este obligatorie și trebuie făcută până la data de 28 februarie 2023.

În caz contrar, în urma controalelor, Garda de Mediu va începe să aplice amenzi celor care nu se vor conforma.

„De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR)”, a scris, pe Facebook, ministrul Mediului.

Înscrierea este obligatorie și se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro.

„Astfel, comercianții, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, și cei din domeniul HoReCa au obligativitatea legală de a se înregistra până la pe 28 februarie.

Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei”, a mai spus Tanczos Barna.

Tanczos Barna: Românii vor plăti cu 50 de bani în plus

Astfel, PET-urile, sticlele și dozele de bere nu vor mai ajunge în natură și nu vor mai polua mediul, ci vor fi reciclate și reutilizate, potrivit ministrului Mediului.

În acest sens, cetățenii trebuie să facă următoarele lucruri:

  1. vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;
  2. după golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România
  3. în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.

Reamintim că obligațiile comercianților și producătorilor sunt stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021 și includ, printre altele:

  • organizare de puncte de returnare a acestor ambalaje în cadrul magazinelor;
  • să preia în cadrul punctelor de returnare toate ambalajele SGR returnate de consumatori sau utilizatori finali și să restituie acestora valoarea garanției la momentul returnării ambalajelor SGR;
  • să protejeze ambalajele SGR preluate în cadrul punctelor de returnare împotriva deteriorării, furtului și a altor situații similare, până la preluarea acestora de către administratorul SGR;
spot_img
Latest news
știri