11.2 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Prima fertilizare in vitro a unui rinocer alb – o reușită. Nu mai există masculi din subspecia nordică, iar cele două femele sunt protejate de paznici înarmați

Cercetătorii din Kenya au transplantat cu succes, în premieră, un embrion de rinocer alb într-o femelă surogat. Procedura a arătat că unele dintre cele mai rare animale din lume pot fi încă salvate, potrivit Live Science.

Această descoperire înseamnă că există o mică șansă ca rinocerul alb nordic e „condamnat” să poată fi salvat. În prezent nu există niciun mascul cunoscut în viață. Alte specii de rinocer pe cale critică de dispariție ar putea beneficia și ele de proceduri similare.

Oamenii de știință au folosit o tehnică de transfer de embrioni care este foarte asemănătoare cu FIV folosită la om. Cercetătorii preiau gameți sau celulele sexuale de la un rinocer mascul și o femelă, după care îi combină artificial pentru a crea un embrion. Embrionul este apoi transplantat într-o femelă surogat. Dacă totul merge conform planului, ea va rămâne însărcinată și va naște.

Transferul are loc de obicei după ce viitoarea mamă s-a împerecheat cu un mascul sterile. În acest fel, ambii părinți cred că urmașii sunt ai lor și îi cresc după naștere. Aceeași tehnică a fost folosită la câini și în procesul de clonare a cailor.

În 2019, consorțiul internațional BioRescue a început să exploreze posibilitatea utilizării acestei tehnici pentru a salva una dintre cele mai rare subspecii din lume – rinocerul alb nordic (Ceratotherium simum cottoni). După moartea ultimului mascul cunoscut al exemplarului „Sudan” în 2018, au mai rămas doar două femele cunoscute pe planetă – o pereche mamă și fiică pe nume Najin și Fatu. Ambele exemplare sunt protejate de paznici înarmați în Zona de Conservare Ol Pejeta în Kenya.

Fără masculi în viață, rinocerii albi nordici sunt „dispăruți din punct de vedere funcțional”. Asta înseamnă că este doar o chestiune de timp înainte ca aceștia să fie declarația dispăruți.

Prima fertilizare in vitro a unui rinocer alb – o reușită

În septembrie 2023, oamenii de știință de la BioRescue au făcut cel mai mare pas până acum pentru a demonstra că tehnica poate funcționa la rinoceri albi prin implantarea a doi embrioni într-un rinocer alb sudic (Ceratotherium simum simum) – o subspecie de rinocer strâns înrudită, care este, de asemenea, pe cale critică de dispariție. Embrionii au fost creați din gameții, sau celulele sexuale, rinocerilor albi sudici captivi din Belgia și Austria și au fost implantați într-un surogat care trăiește și în Zona de Conservare Ol Pejeta.

Acum, oamenii de știință au dezvăluit că procedura a dus la o sarcină de succes. Cu toate acestea, echipa a descoperit sarcina doar în timpul unei necropsii a viitoarei mame, Curra. Aceasta a murit din cauza unei infecții bacteriene în noiembrie 2023. Infecția a fost cauzată de apă și nu a avut legătură cu procedura de transfer de embrioni.

În ciuda morții rinocerului, echipa BioRescue este foarte optimistă în ceea ce privește finalizarea mai multor rinoceri în viitor.

„Suntem copleșiți că avem acum dovada că această tehnică funcționează perfect”, a declarat Thomas Hildebrandt, biolog reproducător la Institutul Leibniz pentru Cercetarea Grădinii Zoologice și a Faunei Sălbatice din Germania și lider de proiect la BioRescue, într-un comunicat.

„Este amar că această piatră de hotar este confirmată în circumstanțe atât de tragice. Sunt sigur că această dovadă de concept este o schimbare a valului pentru supraviețuirea rinocerului alb de nord”, a mai spus el.

Anul acesta s-ar putea face fertilizare in vitro la femelele de rinocer alb nordic

Dacă rinocerul Curra nu ar fi murit, șansele unei nașteri reușite erau în jur de 95%, a spus în Cesare Galli, medic veterinar și CEO al Laboratoarelor Avantea. El a studiat rămășițele fătului. Cele mai multe complicații ale transferurilor de embrioni apar în primele 50 de zile, a adăugat el. Prin urmare, odată ce au trecut de acest punct, sarcinile ajung în mod normal la termen.

Echipa BioRescue va încerca un alt transfer de embrioni de rinocer alb sudic mai târziu în acest an. Dar în curând oamenii de știință speră să încerce procedura pe Najin și Fatu.

BioRescue a creat deja 30 de embrioni de rinocer alb nordic viabil, folosind sperma congelată colectată de la masculi morți și ovule de la Fatu. Hildebrandt spune că primii embrioni vor fi transplantați la femelele vii în următorii câțiva ani. Cu toate acestea, The Guardian a raportat că acest lucru s-ar putea întâmpla în mai sau iunie 2024.

Se speră, de asemenea, că transferul de embrioni ar putea ajuta la creșterea numărului de rinoceri de Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis) în Malaezia. Acolo, populația nu mai are, de asemenea, masculi. Potrivit International Rhino Foundation, mai sunt în jur de 40 de exemplare în sălbăticie.

Atât rinocerii de Sumatra, cât și rinocerii albi nordici au ajuns în pragul dispariției din cauza vânătorilor care ucid animalele pentru coarnele lor valoroase.

Latest news
știri