În momentul de față, Planeta Pământ captează de două ori mai multă căldură decât acum 14 ani, potrivit concluziilor unui nou studiu. Studiul ridică numeroase îngrijorări cu privire la posibila accelerare a schimbărilor climatice.
Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au analizat datele de la Clouds and the Earth’s Radiant Energy System (CERES).
Ce presupune CERES: Clima este controlată de cantitatea de lumină solară absorbită de Pământ și de cantitatea de energie infraroșie emisă în spațiu
Aceste cantități definesc cumulul de radiații al Pământului (ERB). Proiectul Clouds and the Earth’s Radiant Energy System (CERES) oferă observații satelitare ale ERB și ale norilor. Folosește măsurători de la instrumente CERES care zboară pe mai mulți sateliți împreună cu date de la multe alte instrumente pentru a produce un set cuprinzător de produse de date ERB pentru cercetări climatice, meteorologice și științe aplicate.
Diferența dintre energia de intrare și cea de ieșire se numește dezechilibru energetic, iar studiul a constatat că, în perioada cuprinsă între 2005 și 2019, dezechilibrul s-a dublat comparativ cu anii anteriori.
Obiectivele proiectului CERES
- Realizarea unei înregistrări globale care cumulează datele climatice pentru detectarea modificărilor decadale în bugetul de radiații al Pământului de la suprafață la vârful atmosferei.
- Permiterea unei înțelegeri îmbunătățite a modului în care cumulul de radiație al Pământului variază în timp și spațiu și rolul pe care îl joacă norii și alte proprietăți atmosferice.
- Sprijinirea unei evaluări și îmbunătățirea modelului climatic prin comparări axate pe ”model-observare”.
Echipa CERES colectează date ERB din 1997, când a fost lansat primul instrument CERES la bordul satelitului Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM).
De atunci, instrumentele CERES au fost lansate la bordul sateliților Terra, Aqua, Suomi National Polar-orbiting Partnership (S-NPP) și NOAA-20. Instrumentele CERES oferă măsurători directe ale radiației solare reflectate și emisiilor de radiații termice în infraroșu.