16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Sebastian Burduja anunță o veste excelentă pentru România din punct de vedere energetic

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunță o veste excelentă pentru România din punct de vedere energetic.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, atrage atenția, într-o postare pe Facebook, asupra unei știri care face înconjurul lumii: Canada revine la energie nucleară după o pauză de 30 de ani.

„În Ontario va opera cea mai mare centrală nucleară din lume. Pentru România, este o veste excelentă. De ce? Pentru că la Cernavodă funcționează unitățile 1 și 2 ale centralei nuclearoelectrice, bazate pe tehnologia candiană CANDU. Ambele sunt pe podiumul mondial din perspectiva siguranței și eficienței în operare (din 440 de reactoare nucleare în întreaga lume)“, a scris ministrul Energiei.

Sebastian Burduja spune că autoritățile candaiene vor să investească și în unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Sebastian Burduja notează că autoritățile canadiene intenționează să ofere sprijin României pentru unitățile 3 și 4.

„Ne bazăm pe tehnologia CANDU și pentru unitățile 3 și 4. Canada a anunțat deja un posibil sprijin de 3 miliarde de dolari canadieni pentru acest proiect strategic. Acesta va contribui la obiectele României de a avea energie sigură, curată și cât mai ieftină. Pe termen mediu și lung, investițiile sunt singura cale de a reduce facturile pentru toți românii“, a explicat ministrul.

România, lider mondial în domeniul energiei nucleare

Potrivit ministrului energiei, „România deja a reușit la nivel european, alături de alte state membre, să clasifice energia nucleară drept energie cu zero emisii“. El consideră că este o „victorie diplomatică de impact“.

„Avem tot ceea ce ne trebuie să fim unul dintre liderii mondiali în domeniul energiei nucleare civile“, mai scrie ministrul. Printre acestea se numără:

  • ciclu integrat (de la materie primă la apă grea și reactoare nucleare cu rezultate de top în ultimii 20 de ani);
  • cercetare de vârf (reactorul de generație IV ALFRED, proiect românesc unic în lume, la nivel de demonstrator);
  • resursă umană bine pregătită;
  • tradiție și excelență recunoscute în plan global.

Știrea publicată în Bloomberg reprezintă un punct de răscruce și o schimbare de perspectivă pentru o industrie care a fost blocată de zeci de ani pe fondul temerilor legate de siguranță și depășiri ale costurilor. Este, de asemenea, văzută ca un pas critic în modernizarea unei rețele electrice învechite. Este imperios necesar să se adauge capacitate fără a crește costurile deja ridicate ale energiei electrice sau a amenința obiectivele privind emisiile.

spot_img
Latest news
știri