0.9 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

UNESCO recomandă includerea orașului Veneția pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol

Veeția riscă să fie plasată pe lista neagră a patrimoniului mondial UNESCO.

Veneția riscă să fie plasată pe lista neagră a patrimoniului mondial UNESCO, dacă autoritățile italiene nu fac mai mult pentru a proteja orașul vulnerabil, conform The Guardian.

Agenția culturală a Națiunilor Unite a recomandat ca Veneția să fie adăugată pe lista patrimoniului mondial în pericol. UNESCO a susținut că orașul s-a confruntat cu daune „ireversibile” din mai multor probleme. Acestea includ efectele deteriorării climatice și turismul de masă.

Este a doua oară în câțiva ani când Veneția este amenințată cu lista neagră. Orașul a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1987.

„Efectele deteriorării continue datorate intervenției umane, inclusiv dezvoltarea continuă, impactul schimbărilor climatice și turismul de masă amenință să provoace schimbări ireversibile ale valorii universale excepționale a proprietății”, a precizat UNESCO.

„Mai mult, efectele combinate ale schimbărilor induse de om și ale schimbărilor naturale cauzează deteriorarea construcțiilor și a zonelor urbane, mai precizează agenția ONU.

Veneția, în pericol de a ajunge pe lista neagră

UNESCO a remarcat o „lipsă de progres semnificativ” al Italiei în abordarea problemelor. Agenția a spus că îmbunătățirile au fost în continuare „îngreunate de lipsa unei gândiri strategice comune generale”.

Recomandarea va fi supusă unei reuniuni a comitetului pentru patrimoniul mondial al UNESCO, la Riad. Aceasta va avea loc la sfârșitul lunii septembrie.

Autoritățile venețiene au spus că vor citi cu atenție recomandarea și vor vorbi cu guvernul italian.

Recomandarea a fost făcută în ciuda faptului că Italia a îndeplinit cererea UNESCO în 2021 de a interzice acostarea în lagună a navelor de croazieră cu o greutate de peste 25.000 de tone. Navele acostează acum în portul industrial Marghera. Un purtător de cuvânt al primarului Veneției, Luigi Brugnaro, a declarat:

„Nu mai trec pe lângă Piața San Marco”, a spus el.

Interdicția a urmat unor ani de proteste împotriva navelor mari.

Bariera împotriva inundațiilor din Veneția, Mose, a intrat în sfârșit în funcțiune în 2020, după ani de întârzieri.

UNESCO a declarat că măsurile propuse de Italia pentru a aborda „problemele complexe” din Veneția sunt „încă insuficiente și trebuie dezvoltate în continuare”.

spot_img
Latest news
știri