Cânepa este folosită în construcții, dar și în industria textilă

Captură video, Știrile Pro Tv
Captură video, Știrile Pro Tv

În trecut, România a fost cel mai mare producător de cânepă din Europa. Deși a fost mult timp interzisă, cânepa a reînceput să fie cultivată, folosită și considerată o soluție eco și de durată în construcții.

După o perioadă în care nu s-a cultivat deloc, cânepa a revenit pe ogoare și am ajuns la o producție de aproape 3.000 de tone, doar anul trecut.

Suprafața cultivată a fost anul trecut de aproape 1.200 de hectare. Regulile pentru astfel de culturi sunt însă mai stricte iar fermierii sunt atent monitorizațim precizează Știrile Pro Tv.

Cânepa: o plantă controversată, dar utilizată în construcții, mai ales în țările civilizate

Controversata plantă apare sub formă de cărămizi, ca izolație pentru mașini de lux sau în industria textilă, unde proprietățile fibrei sunt foarte apreciate.

Un exemplu este o construcție din Cluj Napoca. Casa a fost clădită cu bolțari de cânepă, iar proprietarul a precizat că, după realizarea materialului, apa, varul și cânepa sunt amestecate într-un malaxor.

Este o armătură, asemănător cu, spun eu, cu fierul beton. Este foarte rezistentă”, a explicat Gheorghe Căpușan, proprietarul casei din cânepă.

Un metru pătrat, construit cu ajutorul cânepei, costă între 40 și 150 de euro

Gheorghe Căpușan a mai adăugat și faptul că materialele pe bază de cânepă sunt populare în America, în Franța, Germania, Anglia.

Cânepa este folosită și în industria textilă, iar cererea de materie primă este tot mai mare. Un producător din Albă cultivă cânepă pe aproximativ 650 de hectare și deja are liste de așteptare, mai arată sursa citată.

Daniel Stanciu – șef fermă: “Se folosește în industria auto ca și izolație în bordurile și ușile mașinile. De lux în mare parte. În industria textile, în contructii. Ajunge în Italia, Spania, Olanda, Germania, Franța”.

În ceea ce privește cultivarea plantei, Leontina Prodan, meșter popular, cultivator cânepă, a precizat că se ocupă de cultivare, de 7 ani, în sistem gospodăresc.

Sunt probleme foarte mari de obținere a autorizației. Îmi mai cereau să fie păzită. Adică să ai un paznic. Să ai instalație de supraveghere video. Să ai un contract cu un procesator”, a declarat meșterul popular.