Un protest cu drujbe a fost organizat la Ministerul Mediului. Activiștii de mediu spun că în cele 14 parcuri naționale ale României au loc tăieri masive de arbori.
În acest moment, legislația europeană impune protejarea a cel puțin 75% dintr-un parc natural împotriva tăierilor. La noi, doar 2 Parcuri Naționale îndeplinesc această condiție: Bicaz-Hasmas și Defileul Jiului, precizează Știrile Pro Tv.
Conform ONG-urilor, în doar un singur an, din Parcul Naţional Domogled – din Valea Cernei au dispărut peste 120.000 de metri cubi de lemn. Mai mult, Ministerul Mediului a aprobat, în 2018, tăieri pe 57% din suprafaţa pădurii.
Protest pentru conservarea naturii, ca unică armă împotriva schimbărilor climatice
Mai mulți activiști au vrut să atragă atenția că jaful din parcurile naționale nu a fost oprit. Gabriel Păun, președinte Agent Green a precizat că aceste parcuri naționale sunt cea mai ieftină soluție la schimbările climatice, stochează cel mai mult carbon, produc cel mai mult oxigen, asigură apă, aer și sol curate.
”Cred că este fezabil să se facă de pe o zi pe alta, nu este nimic complicat, este o simplă decizie politică, de a corecta ceea ce alții au greșit înainte”, a adăugat președintele Agent Green.
”Copacii trebuie lăsăți să crească și să moară în treaba lor”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a recunoscut problema, susținând există un proiect în lucru prin care să fie limitate exploatațiile.
De asemenea, Tanczos Barna a precizat că proprietarii de păduri din aceste parcuri naționale ar trebui să poată primi compensații, așa cum se întâmplă, de exemplu, în Austria.
În același context, Antoniu Bumb de la Declic a declarat următoarele: “Copacii trebuie lăsăți să crească și să moară în treaba lor. Nici în momentul în care vorbim de o cădere accidentală. Se autoreglează natura. Nu trebuie să mergem noi cu drujbe într-un parc natural și să facem și mai mult deranj”.