Schimbările climatice nu înseamnă doar încălzire globală și nu se limitează doar la teritoriile uscate. Oceanele lumii continuă să piardă oxigen, fenomenul datând de mai bine de cinci decenii.
Consecința este prezența mai multor zone ”moarte” și dispariții faunei și florei marine.
Biologul Francis Chan de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, a precizat că schimbările transformă unele zone din ocean în regiuni complet ostile vieții
Chan și-a îndreptat atenția spre arhive pentru a verifica dacă vreun astfel de eveniment a mai avut loc în trecut. Cercetătorul a aflat că așa ceva nu se mai întâmplase, aceste zone scăzute în oxigen, cunoscute acum drept „zone hipoxice”, nu apăreau în trecut atât de aproape de țărmuri, precizează publicația Descoperă.ro.
”Iar apoi s-a întâmplat din nou, și din nou, în fiecare an”, a spus Chan.
Acum, o zonă hipoxică se formează în apropiere de coasta din Oregon în fiecare vară. Jurnaliștii de la The Washington Post au relatat luna trecută că apele moarte se întind acum pe aproape 20.000 de kilometri pătrați. Zona hipoxică a început să se formeze mai devreme anul acesta. Practic, este un semn clar al modului în care schimbările climatice afectează oceanul și transformă unele zone din acesta în regiuni complet ostile vieții, mai arată sursa citată.
Chan a descris cauzele acestor zone hipoxice drept „două manete”, scrie Futurism.
”Schimbările climatice acționează aceste două manete”
”Prima cauză este dictată de chimia elementară. Apa caldă nu poate stoca la fel de mult gaz dizolvat precum apa rece. Apa care ajunge în cele din urmă la coasta de vest a Statelor Unite își începe călătoria în jurul Japoniei, acolo unde se scufundă și curge de-a lungul oceanului. Din cauza temperaturilor globale tot mai crescute”, a explicat biologul.
Continuând analiza, Chan a precizat că a doua cauză are de-a face cu vânturile și curenții. Aceștia au fost, de asemenea alterați, de schimbările climatice globale. De asemenea, condițiile hipoxice pot apărea indiferent de geografie.
Conform analizelor, acestea vor deveni mai răspândite de-a lungul coastelor pe măsură ce temperaturile vor continua să crească.
”Atunci când un eveniment de hipoxie are loc, crabii din zonă se urcă în gălețile pescarile ca de obicei, iar apoi sunt afectați de un curent de apă hipoxică. Astfel, crabii sunt sufocați pe loc”, a adăugat Chan.
Concluzionând, biologul a explicat că schimbările climatice acționează aceste două manete, iar momentan vedem doar consecințele acestei acțiuni.
”O spun cu oarecare reticență, însă atunci când mă gândesc la viitorul oceanelor, nu doar în apropiere de Oregon, ci pe întreaga coastă de vest, cred că știința indică un ocean mult mai predispus episoadelor de hipoxie”, a precizat biologul.