Tocmai s-a încheiat cel mai cald an de când s-a început să se facă măsurători – 2023. Oamenii de știință spun că este posibil să fi fost cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, conform USA Today.
Chiar dacă datele din decembrie nu sunt încă oficiale, rezultatele au fost deja „blocate” la mijlocul lunii decembrie, a declarat Gavin Schmidt, om de știință la Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu.
Având în vedere cele șase luni consecutive de temperaturi extrem de calde, a fost practic imposibil ca luna decembrie să fie suficient de rece pentru a modifica rezultatele finale.
„Suntem deja dincolo de punctul în care orice proces normal ar putea împiedica 2023 să fie cel mai călduros an”, a declarat Robert Rohde de la Berkeley Earth, la mijlocul lunii decembrie.
Ceea ce este deosebit de îngrijorător, spun experții, este că „ritmul de încălzire din ultimul secol nu are precedent în ultimele milioane de ani”, potrivit meteorologului de la Universitatea din Pennsylvania, Michael Mann.
„Suntem într-un moment fără precedent cu planeta noastră”, a declarat Mann pentru USA TODAY.
„Există încă timp pentru a preveni consecințele devastatoare asupra climei. Fereastra de oportunitate se micșorează”, a adăugat el.
2023 – cel mai călduros an
Fiecare an din 2014 se află în primii 10 cei mai călduroși de când oamenii au început să facă măsurători. Anul 2016, care a inclus influența unui El Niño, a fost cel mai cald an înregistrat. Apoi a urmat 2020. Acum, 2023 va depăși 2016 și 2020.
Cercetătorii spun că și următorii ani vor arăta ca 2023.
2024 ar putea fi și mai cald. Mulți oameni de știință se așteaptă ca un El Niño puternic să alimenteze un an și mai cald la nivel global. Este posibil ca pragul de 1,5 grade Celsius să fie depășit și mai des.
„Ne așteptăm la doi ani de record de temperatură succesiv”, a declarat Nick Dunstone.
OMM estimează că perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă perioadă înregistrată vreodată.
2023, recorduri lună de lună
Din iunie, fiecare lună a stabilit un record de temperatură. Pământul a cunoscut 547 de luni consecutive cu temperaturi peste media secolului al XX-lea.
În mai, nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă au atins un nivel record. A fost a patra cea mai mare creștere anuală înregistrată.
În timpul celei mai calde luni înregistrate pe Pământ (iulie 2023), 81% dintre oamenii de pe planetă au experimentat căldură influențată de schimbările climatice cauzate de om, potrivit Climate Central.
Valurile de căldură cauzate de schimbările climatice au afectat părți din Europa, China, SUA, nordul Africii, America de Sud, Asia de Sud și Madagascar.
În SUA, până în noiembrie, patru state de pe coasta de sud au trecut prin cel mai cald an înregistrat. E vorba de Florida, Louisiana, Mississippi și Texas.
Planeta a atins o temperatură medie globală de 2 grade Celsius peste temperaturile preindustriale pe 17 noiembrie.