Schimbările climatice: ”Nu suntem suficient de adulţi pentru a privi realitatea în faţă”

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Proiectul unui raport despre climă întocmit de un grup din cadrul ONU permite omenirii să vadă ”realitatea în faţă”, a declarat Greta Thunberg. Activista suedeză continuă să militeze pentru combaterea schimbărilor climatice, informează AFP.

Dacă documentul final va confirma că situaţia climatică este foarte gravă şi că trebuie să acţionăm acum, atunci textul redactat de Grupul Interguvernamental de Experţi în evoluţia Climei (GIEC) va fi, totodată, o sursă de speranţă.

Motivul: documentul arată că tot mai mulţi oameni sunt pregătiţi să spună lucruri aşa cum sunt ele în realitate, a adăugat tânăra activistă suedeză într-un interviu acordat pentru AFP.

”Aceasta este realitatea şi va trebui ca noi să ne adaptăm la ea”

Sunt cuvintele prin care activista insistă și în cadrul mișcării ”Fridays for Future”. De asemenea, a participat la multiple greve pentru protejarea climei, alături de tineri din lumea întreagă.

Penurie de apă, exoduri, malnutriţie, dispariţia unor specii: viaţa pe Terra, aşa cum o cunoaştem, va fi inevitabil transformată de dereglările climatice, atunci când copiii născuţi în 2021 vor avea vârsta de 30 de ani, sau chiar mai devreme, potrivit acestei versiuni provizorii a unui raport care va fi publicat anul viitor, arată Radio Eco Natura.

Indiferent de ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, impacturile devastatoare ale încălzirii climatice asupra naturii şi omenirii – care depinde de natură – se vor accelera, afirmă experţii GIEC, şi vor deveni dureros de palpabile cu mult timp înainte de anul 2050.

Nu putem să facem faţă acestei crize fără să spunem lucrurile aşa cum sunt ele în realitate, atât timp cât noi nu suntem suficient de adulţi pentru a spune adevărul şi pentru a privi realitatea în faţă”, a declarat Greta Thunberg.