Deșeuri și substanțe periculoase, oprite de Garda de Mediu Dolj

Două barje care transportau ilegal deșeuri din Ungaria, au fost oprite în cursul zilei de duminica, 1 august, de către Garda de Mediu și Poliția de Frontieră.

Ambele ambarcațiuni transportau aproximativ 2.000 de tone de deşeuri. Deșeurile, transportate ilegal veneau din Ungaria și aveau ca destinație finală Turcia.

Acestea au fost oprite de comisarii Gărzii de Mediu Dolj şi poliţiştii de frontieră de la Calafat.

În urma controlului, au fost găsite deşeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase, astfel că nu s-a permis intrarea în România a transportului, precizează Ziare.com.

Garda de Mediu: ”Toate aceste deşeuri nu îndeplineau condiţiile legale pentru a fi introduse în ţară

Conform sursei citate, vaporul (împingătorul) era sub pavilion românesc, iar comandantul echipajului – un cetăţean român în vârstă de 65 de ani.

În anunțul făcut pe contul de Facebook, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au precizat că în data de 30.07.2021, comisarii Gărzii de Mediu Dolj împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat Portuar, au descoperit, în urma unui control efectuat pe un vapor ce tracta două barje, cantitatea de 1.977.687 kilograme deșeuri din materiale plastice și reziduuri metalice contaminate cu substanțe periculoase, dar și cabluri având conținut de ulei, gudron sau alte substanțe toxice. Reprezentanții au mai explicat și faptul că toate deșeurile nu îndeplineau condițiile legale pentru a fi introduse în țară.

În urma controlului, autorităţile nu au permis intrarea pe teritoriul României al transportului respectiv.