Mai multe imagini cu acvilele de munte au fost surprinse în România, meritul aparținând asociației Wild Bucovina. Membrii asociației au identificat două familii de acvile și au găsit unul dintre cuiburi.
Specia de păsări este, în prezent, amenințată cu dispariția, în țara noastră existând aproximativ 150 de familii de acvile. Un proiect unic în Europa a demarat acum câțiva ani: cu ajutorul camerelor care transmit live din cuib, oamenii pot urmări momente inedite din viața păsărilor.
“Proiectul acvila de munte s-a născut acum câțiva ani. Scopul proiecrului este de utilitate publică, dar și pentru cercetare. Aproximativ 5.000 de persoane se uită zilnic la streamul live, din toată lumea, folosesc datele culese din acest stream în scop științific”, a prcizat Stelian Bodnari, co-președinte Wild Bucovina.
De asemenea, Marius Marcu, co-președinte Wild Bucovina a precizat că se urmărește fiecare etapă, de la întâlnirea nupțială a perechii, depunerea ouălor, perioada de eclozare. Marius Marcu a mai explicat faptul că, la acest moment, transmisia live este unicat în România, dar și la nivel european.
Cele mai multe acvile de munte cuibăresc în munții Apuseni, Făgăraș și Retezat
Asociației Wild Bucovina au mai declarat că echipamentul de transmisie live a fost achiziționat cu ajutorul donațiilor, iar ornitologii din toată lumea, pasionați de aceste păsări maiestuoase, au putut viziona momentele cheie din viața unei familii de acvile de munte, precizează Știrile Pro Tv.
”Este, totuși, una dintre cele mai rare specii cuibătoare din România, plus în anumite zone mortalitatea este destul de ridicată, mult mai ridicată decât în alte părți ale arealului din Europa. Au fost găsite păsări moarte din cauza electrocutării sau lovirii cu aceste linii, dar suspectăm că este vorba și de braconaj sau de otrăvire”, a explicat Kovacs Istvan, Asociația Grupul Milvus.
Conform studiilor, în Europa, țările cu cele mai multe perechi de acvile sunt Norvegia, Spania și Scoția.